Een Boost voor de Ziel

Geen wond zonder wonder

In de eerste sessie, die ik tegenwoordig de kompas-sessie noem, vraag ik stellen altijd welke kwaliteiten ze vroeger thuis als kind hebben opgedaan in het gezin waar ze zijn opgegroeid. Welke vaardigheden heb je daar ontwikkeld, in dat gezin, met juiste deze vader, deze moeder, deze broer of zus, deze opa’s en oma’s? Waar was je als kind goed in? Meestal sommen mensen dan een rijtje kwaliteiten op. Bij de ene schoorvoetend, bij de ander buitelt het eruit. Waar moet je dan aan denken?

Kwaliteiten​

‘Goed voor anderen zorgen, mensenkennis, snel kunnen inschatten wat de ander nodig heeft, zelfstandig zijn, zelf dingen regelen, overzicht houden, zelf oplossen, grappig zijn, ik moet voor stabiliteit zorgen, emoties wegstoppen, je niet zomaar laten raken, doorzettingsvermogen, relativeren, volhouden, sterk zijn, nooit achteruit hangen, blijven vechten, observeren, iedereen pleasen, alles zelf regelen, invoelingsvermogen, goed met iedereen over weg kunnen, jezelf mooi neerzetten’.

​Geen wond zonder wonder​

Die kwaliteiten zijn een soort van kompas. Bieden houvast waar ze goed in zijn. Aan de kwaliteiten kan je de pijn die ze ook in dat gezin onvermijdelijk hebben opgelopen één op één koppelen. Of om het anders te zeggen: ‘geen wond, zonder wonder’. Die pijn heeft hen juist die kwaliteiten gebracht. Soms maak ik er de opmerking bij van ‘dankzij of ondanks’ hoe het er thuis aan toeging. Als ouders emotioneel niet beschikbaar zijn, lopen we als kind vaak ongemerkt averij op. Gaan we in de ‘overleefstand’ om de pijn, die uit het gemis aan een papa en mama die écht aanwezig is, niet te voelen.

Uitbesteden van je wond aan je partner​

In de liefdesrelatie hopen we er vaak onbewust op dat je partner je pijn begrijpt en daar rekening mee houdt. En liefst je pijn wegneemt. Net zoals je dat als kind vaak hooptte dat je vader of moeder dat deden. Het leren dragen van je eigen wond is in de liefdesrelatie dan ook een behoorlijke klus. Maar de kwaliteiten die je hebt ontwikkelt om overeind te blijven in je kindertijd, zijn precies die kwaliteiten die je hebt in te zetten om je eigen wond te leren dragen. Die kwaliteiten zijn het vuur voor de rest van je leven.

Het vuur voor de rest van je leven

Het is zo stil in het land,
zo stil
en ergens in de vallei,
voorbij de weide en de top,
is het moment van zijn,
van verduren,
van mogen zijn.
En soms als het spannend wordt
en je wilt vertrekken
zonder aankomen,
geef je zelf dan de tijd
om de nacht te laten komen,
de zachtheid van je handen
te openen,
in een kommetje te vouwen
waarin je mag blijven.
Een plek om je wond
zelf te dragen.
Huil je tranen telkens weer.
Nodig ze uit,
het is het vuur voor de rest
van je leven.
Dan kan je vertrekken én weer aankomen.


​Je wond zelf dragen

​Wil jij je kwetsuur zelf leren dragen? En niet meer uitbesteden aan je partner? Zodat je, met al die kwaliteiten die je toch al in huis hebt, je emoties in eigen beheer leert nemen.
In mijn persoonlijke ontwikkeling ben ik daarin langs mijn eigen vuur gegaan. Keer op keer. Mezelf met mildheid tegemoet treden als ik weer eens uit contact ging naar mijn partner. Voelen waar het zeer doet en naar binnen keren.
Om meer en meer vanuit mijn volwassen plek mezelf kenbaar te maken wat er van binnen bij mij gebeurt.
Zodat ik niet meer de oude beweging van het kleine meisje hoef te maken, dat ik het wel in mijn eentje oplos.
Dan kan ik vertrekken én weer aankomen.

Wil jij jouw geraaktheid vanuit volwassen bewustzijn vol kunnen inzetten in jouw liefdesrelatie? Voel je welkom bij Het Familiehuis. Ik ga met je mee op pad, zodat je het vuur in jou leert herkennen. Je moet het vuur wel zelf aansteken. ​
​Je hoeft het niet alleen te doen.

Stuur gerust een mail naar [email protected] dan maken we een afspraak voor in het nieuwe jaar.


Met warme groet,

Cécile

Ambassadeur Liefdevolle Relatie
Het Familiehuis

P.S. Gedicht ‘Het vuur voor de rest van je leven’ is van eigen hand en de #Oneliner tekening van Tina Willekes-Scoon uit ons gezamenlijke boek ‘De Liefdesrelatie in taal & tekening’. Wil je je lief verrassen? Bestel het boek hier. Tot 31 december 2022 nog zonder verzendkosten.

Cécile Schlangen

Geschreven door Cécile Schlangen

23 december 2022

Download gratis
het e-magazine
‘Samen Verder’

met inspirerende artikelen over de liefde en relatietherapie

cover Samen Verder