Een Boost voor de Ziel

Het gekookte kikker-syndroom, oftewel ‘hoe ik mezelf verlaat in de relatie’

Er komen regelmatig stellen bij mij waarvan één van de partners aangeeft zichzelf in de relatie te zijn kwijtgeraakt. In het zich aanpassen aan wat hun partner wil, hebben ze hun eigen innerlijke stem stil gelegd.

Zo ook Patrick, dat deed hij al jaren. Hij probeerde te voldoen aan de behoeftes van Annemieke, zijn vrouw, maar wat hij ook deed, het was nooit goed genoeg in haar ogen. Dus deed hij nog meer zijn best. Had hij het eeuwige ‘To-do’-lijstje eindelijk afgewerkt, pronkte er het volgende weekend weer een klus op, waar hij eigenlijk geen zin in had. Hij had zich juist verheugd in een rondje fietsen met zijn wielerploegje. Toch liet hij dat lopen en ging aan de slag om de vliering op te ruimen. Het was ook nog eens veel te warm, daar in de nok van het huis. En toen Annemieke vroeg of hij ook die oude dakpannen naar beneden wilde sjouwen, die er al 17 jaar lagen, ontplofte hij. Ze begreep er niks van.

Nou zo’n situatie dus… dat noemen we het ‘gekookte kikkersyndroom’ in de relatie.

Het is een verwijzing naar de emotionele vermoeidheid die ontstaat als je jezelf in een situatie waant waaruit je niet kan ontsnappen. Je bijt op je tanden en blijft volharden, maar uiteindelijk ontdek je dat je volledig uitgeput achterblijft. Je raakt in een vicieuze cirkel die je mentaal en psychisch uitput. Steeds ga je maar door en vergeet aan te geven waar jouw behoeftes liggen, waardoor je op het einde enkel jezelf volledig bent kwijtgeraakt. Je verlaat jezelf van binnen en voldoet aan de wensen en behoeftes van je partner.

Hoe kan je in deze neerwaartse spiraal terecht komen? Het is wetenschappelijk bewezen dat als de snelheid waarmee de temperatuur van het water verwarmd wordt langzamer is dan 0,02 °C per minuut, de kikker stil zal blijven zitten in het water en zal sterven zodra het te warm wordt. Op elke snellere verwarming van het water zal de kikker uit het water springen en ontsnappen.

Dus als je een pan met water met een kikker erin langzaam opwarmt, dan past de kikker gewoon zijn lichaamstemperatuur aan tot hij geleidelijk aan de situatie gewend raakt. Zodra het water begint te koken heeft de kikker de mogelijkheid niet meer om uit de situatie te ontsnappen. Hij kan zijn lichaamstemperatuur niet meer verder aanpassen en zal nu proberen om uit de pan te ontsnappen.

Hij realiseerde zich niet dat hij de capaciteit had om zelf te beslissen en te springen. Helaas heeft hij zo veel energie verspilt door zich constant aan de temperatuur aan te passen, dat hij niet meer de nodige energie heeft om te springen en te ontsnappen. Uiteindelijk wordt de kikker gekookt en sterft hij, omdat hij niet in staat was zichzelf uit het water te redden.

Dat doet de vraag rijzen: waardoor werd de kikker gedood? Was het door het kokende water of omdat hij niet in staat was te beslissen op welk moment de situatie te verlaten? Had je de kikker meteen in een pan gegooid met water van 50 °C, dan zou hij er onmiddellijk uitgesprongen zijn. Op deze manier zou hij zichzelf kunnen redden. Maar omdat hij in staat was zichzelf geleidelijk aan te passen aan de situatie, verloor hij de mogelijkheid te ontsnappen.

Je begrijpt het al, vervang overal waar ‘kikker’ staat voor ‘Patrick’ en je ziet hoe het met hem afloopt. Hij verlaat zichzelf, gaat van binnen dood, of de relatie ontploft op een gegeven moment. Wat Annemieke totaal niet had zien aankomen.

Als een verandering zich namelijk traag voordoet, zijn we niet in staat in actie te komen en zien niet wat we zelf kunnen doen om uit deze neerwaartse spiraal te raken. Het langzame proces van aanpassen put je uit en ontneemt je langzaamaan alle controle die je zelf over je leven had. Het weerhoudt je te zien wat er aan de hand is. Je bent niet meer in staat de nodige stappen te zetten om aan je eigen behoeftes te voldoen. Na verloop van tijd zal je merken dat je steeds minder snel en minder graag gaat reageren. Al jouw energie wordt opgeslokt en je bent niet meer in staat te zien dat je in een ongezonde relatie terecht gekomen bent.

Dat was het moment dat ze bij Het Familiehuis aanklopten. Het bewust worden van zijn eigen emoties en behoeftes was voor Patrick een grote ontdekkingstocht. Stap voor stap daalde hij in zichzelf af en haalde zichzelf weer op. Hij bracht zichzelf weer in de relatie.

Het werd een hernieuwde kennismaking die voor Annemieke werd begroet met: ‘ik heb zo lang gedacht dat ik je met mijn To-do-lijstjes op ‘aan’ moest zetten, dat je dan wel aanwezig zou zijn in ‘ons’. Maar ik realiseer me nu dat jij daarmee niet tevoorschijn kwam. Ik heb vaak het gevoel gehad dat ik er zo alleen voor stond, maar dat heb ik niet uitgesproken. Wat fijn om nu nieuwe taal tot onze beschikking te hebben, waardoor ik je veel beter begrijp en kan aansluiten bij jou. Die To-do-lijstjes zijn niet meer nodig. Ik heb weer het gevoel dat we het samen doen, we hebben nu een veel heldere manier van communiceren’.

Hartelijke groet,

Cécile

Ambassadeur Liefdevolle Relatie
Het Familiehuis

P.S. Wil je voor én in de zomer voorkomen dat je ongemerkt in die hete pan terecht komt? Ga dan met elkaar op reis in de online relatietraining ‘Samen Verder’. Daarin leer je samen in 3 maanden tijd je emoties en behoeftes tijdig kenbaar te maken, zodat je jezelf niet hoeft te verlaten. Dan kan de liefde weer volop en oprecht stromen tussen jullie. Nu met de kortingscode ‘kikkersyndroom’ voor € 297,- i.p.v. de normale prijs van € 347,-.

Klik op de gele knop voor meer informatie en hoe je je kan inschrijven.

Cécile Schlangen

Geschreven door Cécile Schlangen

17 juni 2021

Download gratis
het e-magazine
‘Samen Verder’

met inspirerende artikelen over de liefde en relatietherapie

cover Samen Verder