Een Boost voor de Ziel

Hoe je lang en gelukkig samenblijft

Wat maakt een relatie lang en gelukkig?

Mijn ouders zijn meer dan 60 jaar samen geweest. Wat maakt dat ze tot op hoge leeftijd zo gesteld op elkaar waren?

Mijn moeder van 91 zegt daarover: ‘hij was een goede, liefdevolle man voor mij en voor jullie, de kinderen. Een vader die echt betrokken was bij de zorg voor jullie, we deden het echt samen. En ook hebben we samen de keuze gemaakt om uit Limburg te vertrekken na het sluiten van de mijnen, het gaan wonen in de Beemster. Zijn liefde voor de tuin, het gekookte eitje op zondagmorgen waar hij voor zorgde, zijn grapjes. En er waren ook moeilijke tijden in het leven of op zijn werk, dat vond ik niet altijd makkelijk, maar daar hebben we ons samen doorheen geslagen. We zijn altijd blijven praten. En later na ons pensioneren met de caravan op reis door Europa, ik kon dan zo op hem vertrouwen. Over en weer waren we er voor elkaar. Hij was een hele sociale én trouwe man’.

Wetenschapsjournalist Werner Bertens verzamelde meer dan honderd onderzoeken over langdurige relaties en schreef er het boek ‘Het geheim van lange liefde’ over. Het is niet zozeer één geheim, maar een optelsom van meerdere belangrijke aspecten.
‘Aandacht, emotionele betrokkenheid en respect zijn elementen die de slagingskansen van een relatie vergroten’. En wat ook nog van belang is, is dat je je eigen emoties kent en leert ze te ‘beheren’, te reguleren.

Mijn vader zei het al: ‘liefde is een werkwoord en het werk dient in eerste instantie bij jezelf plaats te vinden’. Dat je je eerste primaire reacties in beheer weet te houden. Wat betekent dat je je boosheid of oordeel bij je kan houden, je primaire reacties in toom kan houden.

In het artikel ‘Levenslange Liefde’ van Evelien van Veen wordt daar ook nog eens aan toegevoegd dat ‘het handig is als de partners zo veel mogelijk op elkaar lijken qua leeftijd, opleidingsniveau, religie, cultuur, nationaliteit en sociaal-economische achtergrond. Het klinkt romantisch, ‘opposites attract’, maar de kans op scheiding is beduidend lager bij stellen met veel overeenkomsten’.

‘Hoogleraar Catrin Finkenhauer doet onderzoek naar de kwaliteit van liefdesrelaties. Het hebben van een goede relatie maakt het leven op zo’n beetje alle fronten beter: geluk, gezondheid, levensduur, welvaart en arbeidsproductiviteit! De allerbelangrijkste voorspeller van een geslaagde relatie noemt Finkenauer de wetenschap dat je bij de ander terecht kan, dat diegene je steunt als je het nodig hebt‘.

‘Welke eigenschappen zijn nog meer van belang in een langdurige relatie? Het accepteren hoe de ander is, dus niet je partner willen ‘veranderen’. En: vertrouwen, zelfbeheersing, eerlijkheid, intimiteit (dat is niet perse seks), eigen behoeften opzij kunnen zetten, waardering uiten, vriendschap en trouw’.

‘Een goede relatie is een optelsom van positief gedrag én begrip voor elkaars gevoelens. En elkaar laten weten dat je de ander zo waardeert. Bevestig de liefde in woord en gebaar. Waardering en steun kunnen vragen en geven is cruciaal in de liefdesrelatie‘.

Henk Jan Conradi die onderzoek doet naar het effect van relatietherapie stelt ‘als mensen leren hun emoties te herkennen en uit te spreken, de relatie aanzienlijk verbetert’. Veel geven en wat minder nemen dus. Dat levert minder gezeur en meer humor op in de relatie naarmate je ouder wordt. Een andere belangrijke factor van relatiegeluk is de seksuele tevredenheid van beide partners– en die kan dik in orde zijn als je het nog zelden doet’.

Volgens Esther Kluwer die onderzoek doet naar duurzame relaties zijn de ‘vijf belangrijkste voorspellers voor relatietevredenheid: ‘betrokkenheid-de intentie bij elkaar te blijven en het samen te rooien, wat er ook gebeurt-, waardering hebben voor je partner, het gevoel dat je partner blij is met jou, seksuele tevredenheid en weinig conflict’.

Nou, dat zijn de lijstjes die uit allerlei wetenschappelijk onderzoek voortkomen als belangrijke factoren voor een lange én gelukkige relatie. Hoeveel vinkjes heb jij kunnen zetten? Hoe staat jouw relatie ervoor? Wil jij ook gaan voor die langdurige relatie die zo’n enorm effect heeft op je gezondheid én je geluk?

In de online relatietraining ‘Samen Verder’ sta je met je partner stil bij al die aspecten die door de onderzoekers zijn aangetoond dat ze ertoe doen. Voor mij was dit artikel in de Volkskrant een stevige bevestiging dat de Relatietraining van Het Familiehuis goed in elkaar steekt.
Je gaat met elkaar in de relatietraining aan de slag om je eigen emoties te herkennen en ze onder woorden te leren brengen. Zodat je niet meer zo primair naar je partner reageert. Je spreekt je commitment naar elkaar uit, je wil het mét elkaar uitzoeken en rooien. Je leert je waardering voor je partner weer uit te spreken én bovenal je leert ook die waardering van jouw partner te ontvangen. Over en weer vul je elkaar met liefde en er wordt met alle oefeningen in de online relatietraining een stevig fundament gelegd, een basis, waarmee je ook de moeilijke momenten in het leven met elkaar aankan.

Je kan op ieder moment starten om je relatie een boost te geven. Waar wacht je op?

Ga jij ook voor die liefdevolle relatie? Ga dan met elkaar op reis in de online relatietraining ‘Samen Verder’. Daarin leer je samen in 3 maanden tijd je emoties en behoeftes uit te spreken, elkaars ‘liefdestank’ te vullen en je waardering voor je partner te uiten. Dan kan de liefde weer volop en oprecht stromen tussen jullie.

Klik op de gele knop voor meer informatie en hoe je je kan inschrijven.

Hartelijke groet,

Cécile

Ambassadeur Liefdevolle Relatie
Het Familiehuis

Cécile Schlangen

Geschreven door Cécile Schlangen

24 juni 2021

Download gratis
het e-magazine
‘Samen Verder’

met inspirerende artikelen over de liefde en relatietherapie

cover Samen Verder