Een Boost voor de Ziel

Je relatie futloos? Aan de bak!

Laatst stond er een enthousiast artikel van Carin Röst in het AD over mijn boek ‘De Liefdesrelatie in taal & tekening’. De kop van het artikel sprak blijkbaar vooral veel mannen aan, want ze bestelden en masse het boek. Zij blij en ik blij dat het zo goed aansluit bij een behoefte. Hierbij het artikel uit het AD. Wellicht een tip voor jou lief voor de feestdagen?

“Terwijl sommige mensen in de coronapandemie voelen dat hun energie opraakt, bestaat in een relatie ook nog het risico dat je stilletjesaan uit elkaar groeit. Liefde heeft continu aandacht nodig. Blijft het tussen partners stromen in hun gevoelens naar elkaar dan werkt dat in alles door: je welzijn, in je gezondheid, het contact met je kinderen en op je werk. Deze oefeningen uit het boek van Cécile Schlangen helpen je je relatie te verdiepen en versterken. Hierbij een voorproefje.

1 Gebruik elkaars liefdestaal

Er zijn vijf universele liefdestalen waarmee we onze partner laten weten dat we van hem of haar houden. Dat zijn positieve woorden (complimenten), tijd en aandacht (samen iets doen), cadeaus (waaronder zelfgemaakte attenties), lichamelijk contact, en dienstbaar en behulpzaam zijn (klusjes voor elkaar doen). Meestal geven we de voorkeur aan één of twee van die liefdestalen. Daarmee willen we graag door onze partner worden benaderd.
Als je weet wat jouw favoriete liefdestaal is, en die van je partner, gaat er een wereld voor je open. ,,Stel dat jouw meest geliefde liefdestaal ‘positieve woorden’ is, dan kun je als je in een dip zit bij je geliefde aangeven: ik wil graag dat je zegt dat ik het goed doe en dat je trots op me bent”, zegt Cécile Schlangen. ,,Bijvoorbeeld na een zwaar project dat je op werk hebt afgerond. Als je partner dat met volle overgave doet, werkt dat als een oppepper en voel je je gezien.”

​2 Maak zegeltjes van je irritaties

Soms hoeft je partner maar iets te zeggen en je ontploft. Het is vaak een opeenstapeling van irritaties en voordat je het weet beland je met z’n tweeën in een emotionele achtbaan. De relatietherapeut raadt je aan om je irritaties te onderzoeken door op een papier een raster te tekenen. Zo maak je je eigen ‘zegeltjeskaart’. Ervaar je een irritatie, frustratie of verdrietig gevoel? Schrijf in trefwoorden op je zegeltje wat de situatie was. Bijvoorbeeld: je partner keek tijdens de lunch op de telefoon. Door het op te schrijven, word je je bewust van je heftige reactie, zoals boos worden of jezelf terugtrekken.
Deze bewustwording kan heel behulpzaam zijn. Ook voorkom je dat je partner heftig op jou reageert, waardoor je beiden in die emotionele achtbaan belandt. Ben je er eenmaal achter waarom je zo heftig reageert (bijvoorbeeld: vroeger thuis was er ook nooit aandacht voor mij), heb het daar dan over met je partner. Je kunt dan vragen of je geliefde met aandacht naar je wil luisteren, want je wilt immers iets belangrijks delen. Je kunt bijvoorbeeld vragen of de ander vaker de telefoon wil wegleggen. Als je deze oefening regelmatig doet, zul je meer verbinding ervaren en je gehoord en gezien voelen.

3 Kom eens bij elkaar op bezoek

Zit je iets dwars, gebruik dan ‘het bezoekgesprek’ om dit op een prettige manier te bespreken. Hierbij zit je tegenover elkaar zodat je knieën de ander insluiten en je elkaar kunt aanraken. Omdat je in elkaars blikveld zit, herken je lichaamstaal beter. Vertel als ‘gastheer’ of ‘gastvrouw’ in korte zinnen hoe je je voelt en wat er speelt – de ander komt dus op bezoek in jouw binnenwereld. Je partner herhaalt in jouw woorden hoe je je voelt. En nodigt je vervolgens uit om nog meer van jezelf te ‘onthullen’ (‘Vertel, is er meer?’).
Dan vat de luisteraar samen wat hij of zij heeft gehoord en wisselen jullie uit hoe je het gesprek hebt ervaren. Dit vaste stramien helpt de emotionele verbinding in je relatie te herstellen en te verdiepen. ,,In het begin is het goed om dit wekelijks te doen en dat wat er binnen je relatie speelt te bespreken”, zegt Schlangen. ,,Later hoeft dat minder vaak en kun je het ook over andere dingen hebben. Denk aan een ruzie met een vriendin of je twijfels over je werk. Onderwerpen bespreken die niet direct met jullie relatie te maken hebben, versterken je band ook.”

4 Geef je stiekeme vluchtroutes op

Ga je later naar bed dan je partner? Jog je elke avond of verlies je je in series kijken? Het zijn vluchtroutes; manieren waarop je het contact vermijdt en je veiligheid en erkenning zoekt buiten je relatie. Daarmee stroomt de energie uit de relatie. Maak een lijst van wat je ervaart als jouw vluchtroutes. Je partner doet dat ook. Lees beide lijsten aan elkaar voor, en vul je lijst aan met suggesties van de ander. Zet een vinkje bij de routes die je wilt opgeven en werk daar stapsgewijs aan.
Vluchtroutes afsluiten is nodig voordat je de volgende oefeningen doet. ,,Ik hoor vaker van stellen dat dat leuke weekendje naar Ameland niet meer opweegt tegen al die momenten dat je elkaar in het dagelijkse leven vermijdt. Als er al een ‘stille verwijdering’ in gang is gezet, kunnen dat soort goedbedoelde afspraken het tij niet meer keren. Dan is er iets anders nodig om de liefde wel te laten stromen”, aldus relatietherapeut Schlangen.

5 Haal je twaalf aanrakingen?

Als een aanraking vanuit liefde wordt gegeven, kalmeert dat ogenblikkelijk ons zenuwstelsel. ,,Bij behoefte aan fysiek contact denken we al snel dat dat alleen plaatsvindt tussen de lakens, maar alle momenten tellen mee”, zegt ze. ,,Elke keer als je je partner liefdevol aanraakt, laat je zien: ik wil bij jou zijn en ik vind je de moeite waard.”
Vier keer per dag aanraken is een minimum, met acht keer per dag begint het wat te worden en met twaalf keer kom je in vorm. Als we elkaar gaandeweg de dag in kleine gebaren liefdevol aanraken – die kus ter begroeting, die hand op je rug, een blik naar elkaar – wordt ons lichaam telkens gerustgesteld. Je ontspant je meer in het contact.
,,Met een kwinkslag zou je al die liefdevolle aanrakingen kunnen zien als het voorspel op een volgende vrijpartij”, zegt Schlangen. Laat ook weten dat je de aanraking waardeert. Dat versterkt de relatie weer. ,,Kijk of je elkaar de komende tijd aandachtiger kunt aanraken. Er gaat een wereld voor jullie open.”

6 Speel, ook al ben je al volwassen

Maak allebei een lijst van plezierige en opwindende activiteiten die je met je partner zou willen doen. Denk aan dansen, stoeien, samen douchen, seks, masseren, kietelen of joggen. Voeg de lijsten samen en doe elke week een activiteit.
Als je plezier maakt, ervaar je elkaar meer als bron van plezier en veiligheid, wat je band versterkt. Schlangen: ,,Je bent ook minder geneigd om je vluchtroutes te nemen en zult je eerder uitspreken als iets je dwarszit. Als je vaker ‘samen speelt’, zul je zien dat je eraan verslaafd kunt raken. Samen wat leuks doen, brengt weer nieuwe energie in je relatie. Maak dus tijd voor het speelse stuk en laat de liefdesenergie zo weer stromen.”

Dat is toch een leuk voorproefje om je relatie van nieuwe energie te voorzien? De journalist Carin Röst heeft vooral de spraakmakende oefeningen in de krant gezet. Want het boek bestaat uit een 21-tal teksten met inzichten, oefeningen én metaforen over de liefdesrelatie. Versterkt door de tekeningen, #Oneliners, van de hand van Tina Willekes-Scoon. De #Oneliners zijn gemaakt in één penbeweging om te laten zien dat alles met elkaar verbonden is.

Wil jij voor de feestdagen je lief verrassen met een bijzonder geschenk? Waar je samen de liefde weer door kan laten stromen? Bestel dan nu dit boek voor € 24,95 (inclusief verzendkosten). Die verzendkosten geef ik je cadeau, dat is dan ook meteen de korting. Als je op de rode button klikt kom je bij de website uit waar je het boek kan bestellen.
Type vervolgens op de website bij ‘waardebon’ de kortingscode De Liefde in.
De korting is één maand geldig, vanaf 18 November t/m 18 December. Dan weet je zeker dat je voor de Kerst iets bijzonders onder de boom hebt liggen voor je lief. De ene dag bestellen, twee (werk)dagen later in je brievenbus. Wil je dat ik in jouw boek iets speciaals schrijf? Laat dat dan weten bij je bestelling.


Met warme groet,

Cécile

Ambassadeur Liefdevolle Relatie
Het Familiehuis

P.S. Stuur deze blog gerust door. Want mijn doel is zoveel mogelijk stellen te bereiken, zodat je met elkaar aan de slag gaat om je relatie te verdiepen en te versterken. De Liefdesrelatie is meer dan de moeite waard om in te investeren.

Cécile Schlangen

Geschreven door Cécile Schlangen

17 november 2022

Download gratis
het e-magazine
‘Samen Verder’

met inspirerende artikelen over de liefde en relatietherapie

cover Samen Verder