Familietherapie

Iedere familie is uniek en iedere familie heeft ook zo zijn eigen zorgen en problemen. Vaak is er de wil het samen op te lossen, maar wat als dat niet lukt? Familietherapie biedt ondersteuning als volwassen familierelaties onder druk staan en helpt jullie samen een nieuwe weg in te slaan.

Wanneer kan Familietherapie helpen?

 • Is het contact met je volwassen broer of zus moeizaam of verbroken?
 • Wil je een langlopend familieconflict oplossen?
 • Hebben jullie geen contact meer met elkaar en wil je dit veranderen?
 • Ervaren jullie spanning in de familie rondom de mantelzorg voor ouders?
 • Ben je opa of oma en wil je het contact met je kleinkinderen verbeteren?
 • Ben je zelf al volwassen en wil je het contact met je oudere vader of moeder herstellen?
 • Zoeken jullie een manier om effectief samen te werken in het familiebedrijf?

Familietherapie helpt je inzicht krijgen in wat er echt aan de hand is, welke invloed je kan nemen en hoe je de opening kan maken in het contact naar de ander. Het Familiehuis kan je ook begeleiden de eerste stap te zetten in dit proces.

“Als ik niet met mijn familiegeschiedenis rondkom, betaal ik dat met voortdurende onrust”

Familieruzies, vaak is er meer aan de hand 

Je familie is je basis, dus als daar een conflict ontstaat, raakt het je meer dan wat dan ook. Het onderwerp van de ruzie kan van alles zijn, maar altijd is er een onderliggende reden. Bijvoorbeeld het verlangen naar erkenning en waardering. Misschien heb je er alles aan gedaan om het contact te behouden, maar voel je je niet begrepen.

Kom je eenmaal in die vicieuze cirkel terecht, dan is het lastig om daar alleen uit te komen. Met een onafhankelijke, betrokken begeleider kan je inzicht krijgen wat er in de onderlinge communicatie gebeurt. Met gerichte oefeningen kan je vervolgens zelf ervaren hoe je op een andere manier contact maakt, zodat er weer verbinding kan ontstaan.

Hoe werkt Familietherapie bij Het Familiehuis?

Het Familiehuis werkt met de uitgangspunten van systeemtherapie. Hierbij zien we de familie of het gezin als een systeem, waarin alle leden met elkaar in verbinding staan. Staat bijvoorbeeld de relatie tussen een volwassen broer en zus onder druk? Of tussen de ouders en één van de volwassen kinderen? Dan heeft dat effect op iedereen in het systeem.

Familierelaties zijn vaak erg complex. Ouders, kinderen, broers, zussen, grootouders, neven en nichten, iedereen neemt zijn eigen geschiedenis mee. In de eerste sessie werken we met een tafelopstelling, die de dynamiek binnen de familie inzichtelijk maakt. We kijken wat er momenteel in de familierelatie speelt wat maakt dat het contact moeizaam is. Daarnaast maken we een tafelopstelling van het gezin van herkomst en tot 2 generaties terug. Dit geeft inzicht in welke factoren uit jullie familiegeschiedenis doorspelen in de huidige onderlinge verhoudingen.

“Familie duurt een mensenleven lang”

Door middel van praktische oefeningen ervaar je:

 • Waar jullie behoeftes en verlangens liggen
 • Op welke punten je wordt geraakt in het contact met de ander
 • Hoe je op een andere manier met elkaar kunt communiceren
 • Wat er nodig is om op een gezonde manier met elkaar om te gaan

Wat klanten zeggen over Familietherapie bij Het Familiehuis

Moeder (73 jaar) met volwassen dochter (42 jaar)

“We hebben verdere stappen gezet in goede harmonie. Mijn dochter neemt weer deel aan alle feestelijkheden in gezinsverband en dat verloopt goed. Ik voel me er rustig over en laat vooral los waar ik geen invloed op heb. Ik heb goede herinneringen aan je begeleiding en voelde me veilig.”

Moeder (73 jaar) met volwassen dochter (42 jaar)

Moeder (77 jaar) en dochter (39 jaar)

“Het contact tussen mij en mijn moeder is al een poosje best harmonieus. Er komen nog zeker bekende hardnekkige patronen, blinde vlekken en pijnlijkheden voorbij, maar we zijn allebei sneller open naar elkaar. Dat maakt dat we ook eerder weer kunnen verzachten. Dus, nog wel werk aan de winkel 😉 maar genoeg instrumenten van jou om dat op een behulpzame manier te kunnen doen.”

Moeder (77 jaar) en dochter (39 jaar)

Hans (37 jaar)

“Het gedoe met mijn jongste zus kon ik na de tafelopstelling opeens begrijpen. We hebben zo als kind ons allebei op eigen kracht staande moeten houden in het gezin waar we opgegroeid zijn. We hebben weer voorzichtig contact en zijn alert op oude gevoeligheden. Dank voor de inzichten en de kennis over overlevingsstrategieën.”

Hans (37 jaar)

Wat kost Familietherapie?

Een waardevolle investering in jezelf en je familie

Tarief face-to-face
familietherapie (max. 1,5 uur)

€ 150,-/uur (excl. BTW)

Betaling achteraf per maand via factuur

Onbeperkte ondersteuning per mail en meer dan 30  relevante hand-outs zijn daarbij inbegrepen.

Afspraak maken voor Familietherapie

Het is mogelijk om alleen of samen met andere volwassen familieleden met Familietherapie te beginnen. Meestal starten we met 1 of 2 aparte gesprekken. Daarna bepalen we samen hoe jullie in een gezamenlijk gesprek kunnen stappen.

Wil je weten of familietherapie bij Het Familiehuis jullie kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact op om te bespreken wat bij jullie situatie past.