Relatietherapie

Bij Het Familiehuis Amsterdam

Allemaal hebben we behoefte aan liefde, aanraking en contact. Dat maakt ons tot mens. Deze behoeftes kun je in je partnerrelatie vervullen. Maar wat als je elkaar onderweg bent kwijt geraakt? Dan kan relatietherapie helpen om opnieuw de verbinding aan te gaan.

Wanneer is relatietherapie zinvol?

 • Weet je niet wat je wilt in je relatie?
 • Maak je nooit meer echt tijd voor elkaar?
 • Voel je je eenzaam in de relatie?
 • Heb je het gevoel dat er geen ruimte meer is voor jezelf?
 • Mis je de seks en intimiteit van vroeger?
 • Heb je steeds vaker ruzie?
 • Hebben de kinderen er last van dat het tussen jullie niet goed gaat?
 • Heb je je hart voor de ander gesloten en wil je je weer openen?

Zaken als ontrouw, altijd maar aan het werk zijn, overmatig sporten of alcoholgebruik, kunnen signalen zijn dat je elkaar uit het oog bent verloren. Misschien gaan jullie zelfs nooit meer op dezelfde tijd naar bed? Dit zijn allemaal aandachtspunten die in de relatietherapie aan de orde komen.

Ook als een relatie tijdelijk onder druk staat, bijvoorbeeld door ziekte, opvoedingsproblemen of verlies van werk, kan relatietherapie zinvol zijn.

In de therapie onderzoeken jullie samen óf en hoe je met elkaar verder kan gaan. Het Familiehuis begeleidt jullie om een heldere keuze te maken. Na de eerste sessie kijken we wat voor jullie situatie de beste route is. Als jullie besluiten uit elkaar te gaan, begeleiden we jullie om dit op een respectvolle manier te doen.

Ben je benieuwd hoe het is om in relatietherapie te gaan? Lees dan dit blog over de beginfase van relatietherapie bij Het Familiehuis.

Het leven schotelt ons precies die lessen voor, waardoor we steeds een beetje dichter bij onszelf komen

Relatietherapie: Inzicht in patronen en behoeftes 

Hoe hard je ook je best doet, het lukt je niet om tot de ander door te dringen. Vaak zitten jullie vast in een patroon, dat je samen in stand houdt of zelfs versterkt. Komen deze uitspraken je bekend voor?

“Ik doe het in jouw ogen toch nooit goed”
“Jij bent altijd laat nog aan het werk en ik zit alleen op de bank”
“Waarom doe je nou nooit eens gezellig mee?”
“Je vertelt nooit iets, ik moet het altijd uit je trekken”
“We hebben al tijden niets leuks meer gedaan”

Het zijn uitspraken die je diep van binnen kunnen raken. Vaak schuilen er diepere verlangens en behoeftes onder die meestal onuitgesproken blijven. Als je de liefdestaal van je partner leert spreken en je eigen behoeftes weer kenbaar maakt, kan de intimiteit in de relatie weer terugkomen. Dan kan de relatie compleet anders aanvoelen en zelfs verdiepen, alsof je elkaar na lange tijd werkelijk ontmoet.

Emotioneel lichaamswerk:
het belang van aanraking en contact

In de therapie bij Het Familiehuis speelt emotioneel lichaamswerk een grote rol en is er aandacht voor het herstellen van lichamelijk contact. Dit is een eerste levensbehoefte en er is zelfs een begrip voor: ‘huidhonger’. Fysieke aanraking en elkaar vasthouden zijn ontzettend belangrijk in een relatie en versterken de intimiteit.

“In de intieme partnerrelatie wordt het gemis
van het kind wakker gekust”

In de relatietherapie ervaar je hoe het is om:

 • Je verlangens en behoeftes weer kenbaar te maken
 • Je eigen kwetsbaarheid en die van je partner te omarmen
 • Je behoefte aan ‘me-time’ en ‘we-time’ uit te spreken
 • Je hart weer open te stellen voor het geven en ontvangen van liefde
 • Weer bewust tijd voor elkaar te maken, zodat er ruimte voor seks en intimiteit ontstaat

Wat klanten zeggen over Relatietherapie bij Het Familiehuis

Evert en Xandra

Rogier: ‘je sluit aan bij wat wij nodig hebben, in plaats van een programma van dit gaan we doen, je bent pragmatisch, geeft fijne tools/handvatten. Prettig dat je in alle rust blijft, kalmte, je mist niks, ziet elk detail. Soms ook wel irritant, maar je laat het niet bij een losse opmerking, er is aandacht voor, geeft inzicht, breekt iets open, kijk eens naar jezelf, waar komt mijn gedrag vandaan? Nu in staat om ruzies op te pakken, op te lossen, voor mij best wel winst.’ 

Inge: ‘In het begin had ik moeite om me veilig te voelen bij je maar dat veranderde gaandeweg, begeleiding was heel fijn, de tafelopstelling met de poppetjes is erg inzichtelijk. Het lichaamswerk was zeer helpend, hoe mijn lijf stokt terwijl ik wel het contact wil met Rogier, dat te ‘ervaren’ en benoemen. Elke keer terug te gaan, wat wordt er in mij geraakt en dat van elkaar zien. Ook de verlangenopstelling was prettig. Wat erg geholpen heeft is ‘de kleine jongen’ van Rogier meer te zien, meer mildheid gekregen voor hem én naar het kleine meisje in mezelf. De pijn eronder zien en voelen. Dat maakt het nu makkelijker om sneller nabijheid te zoeken. Kortom: de combi van alles, daar heb ik veel van geleerd en heeft ons verder gebracht. Voorbij de ruzie te kijken. Het gaat om blijven uitspreken én uitreiken naar elkaar.’

Rogier en Inge

Evert en Xandra

“We waren elkaar na 36 jaar samen, 3 opgroeiende kinderen en allebei een uitdagende baan kwijtgeraakt. Daar zat geen kwaadwillendheid in, eerder onmacht. Dat voelde eenzaam voor ieder van ons. Maar dat konden we niet uitspreken.

Xandra: ‘wat een verschil met hoe we nu in de relatie staan. Er is weer contact, ik kan weer uitreiken en de kleine ‘nitty gritty’s’ tegen je aanhouden, je hoort me aan en knuffelt me op zo’n moment even. Ik heb het gevoel dat je me neemt zoals ik ben, ik voel me dan geliefd door je’.

Evert: ‘ook ik ervaar dat we de dingen nu kunnen benoemen, ik trek me niet meer terug, geef mijn mening en plaats je ook niet meer zo op een voetstuk. Dat heeft mezelf lucht gegeven. Ik voel me meer gesteund en gewaardeerd door je. Eerst dacht ik dat je wilde scheiden, nu weet ik dat je wil blijven!

Xandra: ‘ik voel me op mijn beurt bevrijd, vrijer, van dat voetstuk af, dat ik meer mens kan zijn met mijn onvolkomenheden, zorgjes en behoeftes. Ik spreek me meer uit wat me zorgen baart, laat merken dat ik het ook niet allemaal weet. Ik neem je mee in mijn belevingswereld. Het is minder eenzaam’.

Evert: ‘het is zo belangrijk dat je bevestigt dat ik ertoe doe, dat ik een belangrijke rol in jouw leven speel. Dat zorgt ervoor dat ik je op een andere manier kan zien. Heb veel meer contact met je, samen wandelen of koken. We zien elkaar echt weer staan.'”

Evert en Xandra

Evert en Xandra II

“Evert: ‘Cécile is als relatietherapeut ongemerkt in ons dagelijkse leven gekomen. Ze is heel erg effectief in haar interventies. Bij de tandarts doet het altijd wel pijn, maar bij deze ‘subtiele tandarts’ deed het geen pijn, terwijl ze ingreep op hele gevoelige onderwerpen, onze ziel en diepe emoties kwamen op tafel te liggen. Daarin was ze een perfecte katalysator om ons te helpen onze basale, diepe gevoelens te uiten.

Xandra: ‘Heel knap hoe ze dat doet, heel impactvol. Ze legt duidelijk de dingen bij ons als stel neer en doet dat op een professionele, vasthoudende en liefdevolle manier. Maar legt het wel op ons bord neer. Wij moeten ’t zien te rooien en ze liet zich niet verleiden door onze omtrekkende bewegingen en vertragingstactieken. Ik ging altijd beter weg na een sessie, dan dat ik binnenkwam. Dat was heel bemoedigend, ondanks alle shit die op tafel kwam, bood Cécile de veiligheid én ook dat perspectief dat er weer licht gloort aan het einde van de tunnel. Dat voelde ik wel in de moeilijkste momenten, daardoor was het vol te houden. Dat doet Cécile reuze knap, subtiel, bijna onzichtbaar, maar wel enorm bepalend, richtinggevend. Ik ben blij met haar hoe ze die rol naar ons heeft ingevuld. Heel betrokken. De bal ligt echt bij ons, ga aan de bak was haar boodschap. Nou dat is gelukt!'”

Evert en Xandra

Max en Leonie

“Om vijf voor twaalf kwamen we binnen bij Het Familiehuis. Waren verstrikt in heftige ruzies, paniek, angst en kwamen er niet meer uit. De verbinding was weg terwijl we al 22 jaar bij elkaar zijn. Max: Ik begrijp nu dat ik Leonie meer kan meenemen in mijn persoonlijke ontwikkeling, dat meer ga ‘ondertitelen’, waardoor het voor haar niet bedreigend hoeft te zijn. En ik zie in dat ik in mijn puberteit ben stilgevallen in die ontwikkeling en dat nu op een bepaalde manier aan het inhalen ben. Het was fijn dat Cécile telkens goed wist aan te sluiten op ons verhaal, goed op de hoogte was van wat we al verteld hadden, zodat we dat niet hoefde te herhalen. De tafelopstelling met de poppetjes is heel verhelderend. Leonie: ‘ja daar is Cécile helemaal in thuis en dat geeft vertrouwen dat ’t goed is. Cécile is heel goed in meerzijdige ‘betrokkenheid’, dat je me erkent in een ‘klopper’, maar dat niet afkeurt. Dat dat een overlevingsreactie is die net zo heftig is als die van een ’terugtrekker’. Daarin voelde ik me gezien. Ook ik heb, ondanks al heel veel persoonlijk werk, meer inzichten gekregen hoe mijn ervaringen in mijn jeugd zo onbewust nog meespelen als we in die negatieve spiraal terechtkomen. Meerdere sessies een aha-moment gehad, begreep ik wat er bij mij en tussen ons gebeurde. We boeken graag een APK bij Cécile voor over een paar maanden. Om de liefde blijvend te laten stromen.”

Max en Leonie

Stel van midden 30

“We zaten in een vicieuze cirkel, dat trok ons naar beneden.”

Rick: “Ik was telkens geraakt, werd door mijn negatieve emoties opgeslokt en voelde me zo vaak niet gewaardeerd door Faria.”

Faria: “Ik miste steun, was over-alert, voelde me zo alleen.”

Rick: “Ik heb meer zelfinzicht gekregen, meer energie en er is meer plezier tussen ons.”

Faria: “We zijn uit de modder gekropen en dan pas merk je hoe diep je zat en hoeveel energie dat kost. Hoe prettig is het nu, echt aangenaam, ik heb er weer vertrouwen in dat jij er echt voor wil gaan, die switch van je had echt betekenis voor mij.”

Rick vult aan: “Ook fijn dat jij meer rust hebt ingebouwd met je werk. Dat jij ook een beweging hebt gemaakt voor ons leven samen. Door deze gesprekken in de relatietherapie kwam ik meer aan boord. De eerste keren gingen nog moeizaam, maar als ik zie waar we nu staan, is dat een stijle leercurve. In het begin had ik niet het vertrouwen dat je me hoort en naar me luistert, maar door de houvast van die gespreksstructuur kon ik die switch wel maken. Daarna konden we bijvoorbeeld de regeldingen voor ons gezin beter bespreekbaar maken. En als je nu ziet, als we uit contact raken, zijn het korte schermutselingen met vrij snel herstel van verbinding.”

Stel van midden 30, goede banen en 2 jonge kinderen

Martin en Carolien

“Het gaat nu na het relatietherapie traject bij jou heel goed met en tussen mijn lief en mij. We hebben onwijs veel aan je gehad. We zijn ons veel bewuster geworden van onszelf en onze gedragingen naar elkaar. We gaan wel nog af en toe nog flink de mist in, maar het woord ‘kinnesinne’ is een toverwoord geworden, waarna alles weer zacht wordt en we veelal hard moeten lachen om onze heftigheid of stupiditeiten.

Ik vond het heel fijn om in de online training over de communicatiepatronen nog eens heel goed van je te horen welke stappen we doormaken met elkaar, en welke valkuilen er liggen. Ik wist alles al en was het ook weer wat vergeten. Nu zit het weer vers in mijn hoofd. Dank je wel dat je ons die online training aangeboden hebt.

Als we weer in moeilijkheden komen, dan zullen we je zeker weer opzoeken, want de sessies bij jou zijn ons zeer dierbaar. Vooral die eerste twee, daar gebeurde het allermeeste, ook lichamelijk. Het ging weer in mijn hele lijf stromen. Weet je nog, mijn koude voeten, waar weer bloed naartoe stroomde en ze helemaal heet werden? Ik mezelf weer kon voelen.

Ik wens je veel koppels die zich aan elkaar helen met hulp van jouw liefdevolle en to the pointe begeleiding”

Martin en Carolien

Roland en Baukje

“Een relatie lijkt wel op een stad; veel te doen, veel plezier en tegelijk één grote bouwput ;-). Veel dank voor alle hulp bij onze verbouwing.”

Roland en Baukje

Erwin en Anita

Behalve het voeren van het goede gesprek, worden de sessies door Cécile verrijkt met opdrachten of oefeningen. Soms ter voorbereiding op het gesprek, soms ter plekke als aanvulling op het gesprek. Maar allemaal waardevol en – dat merkte ik gaandeweg – in goede samenhang met elkaar.  

Met het voorbereiden en ‘doen’ van deze oefeningen, heb ik echt meer inzicht gekregen in mijn eigen denk- en gedragspatronen en het effect daarvan op de ander. Cécile begeleidt hierbij op een betrokken en scherpe manier. Nieuwsgierig, directief, confronterend. Ze daagt uit en doet goede interventies die helpen hardnekkige patronen te doorbreken of te veranderen. Daarin zit voor mij de meerwaarde op een gesprekssessie. Behalve nuttig en goed, zijn sommige oefeningen best pittig, maar (daardoor) ook fijn.

Erwin en Anita

Maurice en Chantal

“We kwamen bij Cécile terecht op een moment dat we op een kruispunt in onze relatie waren beland. We wilden verder met elkaar, maar we wisten niet hoe. In de relatietherapie zijn de patronen zichtbaar geworden die we gebruikten in onze communicatie naar elkaar. En ervaren hoe het anders kon, zodat we ons niet langer voor elkaar afsluiten, maar ons steeds meer openen. Dat vergt inzet en oefening, durven kijken naar jezelf en naar elkaar. Cécile was daarbij onze houvast. Ze zag ons allebei zonder oordeel, was begripvol en uitnodigend en soms wat strenger op momenten dat het nodig was. We hebben veel geleerd over onszelf en als stel, en zijn met elkaar een nieuwe weg ingeslagen die verdieping brengt én meer lol.”

Maurice en Chantal

Otto en Roos ?

“Ik had nooit verwacht dat relatietherapie ook zoveel humor losmaakt. We kunnen weer relativeren en begrijpen elkaar weer. De ruzies zijn er nog wel, maar de heftigheid is er uit. We willen echt met elkaar verder, dat weten we nu. Je persoonlijke begeleiding heeft ons daarin echt geholpen.”

Otto en Roos

Patrick en Annemarie

“Voor dit moment wil ik je danken voor alle inzichten die je ons hebt gegeven. Het blijft alert zijn en mild blijven, maar er is zoveel meer bewustzijn gekomen, wat ons blijvend helpt bij het voorkomen van of het weer komen uit onze destructieve patronen. Dat is erg fijn en een fantastisch resultaat.”

Patrick en Annemarie

Margriet en Karla

“Wij hebben er zeker baat bij gehad. Jouw manier van begeleiden is helder en zonder poespas. Meteen to the point, zeer plezierig. De tafelopstelling maakte veel inzichtelijk. Ook de familieopstelling met mijn vriendin was helder en duidelijk. Bij een volgende levensvraag die om begeleiding vraagt zou ik bij je terug komen.”

Margriet en Karla

Daan en Marloes

“We hebben veel geleerd over onszelf en elkaar en hebben daar nog steeds profijt van. Het heeft mij veel inzicht gegeven in de relatie tot mijn familie en zowel mijn man als ik kunnen beter afstand nemen van sores met onze ouders. Ook de combinatie met het traject bij de kindertherapeut voor onze dochter was erg prettig. Kortom wij kijken er zeer positief op terug en zouden het iedereen aanraden.”

Daan en Marloes

René en Maaike

“Nou als er een stel bij elkaar is gebleven dankzij jouw begeleiding, dan zijn wij het wel. We hebben alle zware issues wel gehad die je in een relatie kan bedenken. Je hebt ons telkens zonder oordeel geholpen om de pijn te benoemen en het eigen aandeel daarin te nemen. Niet makkelijk, wel ontzettend belangrijk voor het herstel van het vertrouwen in elkaar. Deze zomer gaan we na 13 jaar relatie trouwen en jij bent uitgenodigd.”

René en Maaike

Gijs en Sofia

“Allereerst hartelijk dank voor je fijne begeleiding. Voor mij was er veel herkenning in de grote lijn, maar zeker ook openbaringen in de detail van wat er bovenkwam uit de sessies, zowel over onze relatie, maar vooral ook over mezelf.”

Gijs en Sofia

Jan en Diana

“Sessies bij jou waren bijzonder prettig en in balans. Je biedt een veilige omgeving om pijnlijke dingen uit te spreken. Je begeleidt en stuurt dat evenwichtig en op een prettige, directe manier. Dank daarvoor.”

Jan en Diana

Nico en Karlijn ?

“In een voor ons bijzonder moeilijke periode hebben wij hulp gezocht en gevonden bij Cécile. Haar professionele aanpak, rust en de juiste vraagstelling maakte dat wij ons beiden direct op ons gemak voelden. Met tafelopstellingen wist zij snel door te dringen tot de kern. We hadden vanaf de eerste sessie het gevoel dat de route goed was, ongeacht de uitkomst. We kijken terug op een periode waarin we, mede dankzij Cécile, onszelf niet verloren zijn.”

Nico en Karlijn

Derk en Chantal

“Relatietherapie bij Cécile zien wij als de beste investering ooit in onze relatie. We kwamen om 5 over 12 bij haar binnen. Met de verwachting dat we het niet meer zouden redden. De combinatie van gesprekken en oefeningen  werkte goed voor ons. Wie had ooit gedacht dat een ‘veterstrikoefening’ ons communicatiepatroon zo bloot kon leggen. Dank voor de verdieping in onze relatie en we komen ieder jaar terug voor een APK.”

Derk en Chantal

M & E

Achteruit kijken, beschouwen, begrijpen, accepteren en gebruiken om de gezamenlijke toekomst te verbeteren. Dit is de manier waarop Cécile ons doelmatig maar ook begripvol heeft begeleidt. Met het verkregen inzicht was het voor ons beider mogelijk om de ander mee te nemen in je eigen denkpatronen en de daaruit volgende acties of juist het gebrek hieraan. We zijn nu beter in staat om onze gevoelen en acties te verklaren of vorm te geven en hierover eerder te communiceren met elkaar. De tijdens de prettige sessies met Cécile verkregen nieuwe inzichten en kennis hebben geholpen om een sterker zelfbewustzijn te creëren met meer eigenwaarde en begrip voor elkaar. Wij lopen nu weer samen op het pad des levens.

M & E

Wat kost Relatietherapie?

Een waardevolle investering in jezelf en je relatie

Tarief face-to-face
relatietherapie (max. 1,5 uur)

€ 150,-/uur (excl. BTW)

Betaling achteraf per maand via factuur

Onbeperkte ondersteuning per mail en meer dan 30 relevante hand-outs zijn daarbij inbegrepen.

Tarief online relatietherapie
(60 – 75 minuten)

€ 140,- /uur (excl. BTW)

Online relatietherapie kan ingezet worden als ondersteuning bij de face- to-face relatietherapie. Door ervaring wijs geworden, werk ik niet meer sec alleen met Online Relatietherapie. Relatietherapie is vele malen effectiever als je elkaar echt ontmoet.

Relatietherapie bij Het Familiehuis Amsterdam

Wil je weten of relatietherapie bij Het Familiehuis jullie kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact op om te bespreken wat bij jullie situatie past.