Een Boost voor de Ziel

Alles waar je van houdt zal …

Soms zou ik willen terugkeren naar verloren tijden. Naar wat was.
Ik weet dat het leven zo niet werkt. Hoe me te verhouden tot het verlorene? Ik worstel hier al enige tijd mee.

En dan kom ik op internet een pareltje tegen die me weer op weg helpt. Over de toevallige ontmoeting van de schrijver Franz Kafka (1883 – 1924) met een klein meisje.

Kafka is nooit getrouwd geweest en heeft ook geen kinderen gekregen. Daarentegen kon hij zich prima inleven in de leefwereld van kinderen. Op 40-jarige leeftijd liep hij door het park in Berlijn toen hij een meisje ontmoette dat huilde, omdat ze haar favoriete pop had verloren.
Zij en Kafka zochten tevergeefs naar de pop. Kafka zei haar dat ze hem daar de volgende dag weer zou ontmoeten om de pop te zoeken.

De volgende dag, toen ze de pop nog niet hadden gevonden, gaf Kafka het meisje een brief die door de pop was ‘geschreven’ en zei: ‘Huil alsjeblieft niet. Ik ging op reis om de wereld te zien. Ik zal je schrijven over mijn avonturen.’

Zo begon een verhaal dat doorging tot het einde van Kafka’s leven. Tijdens hun ontmoetingen las Kafka de brieven van de pop voor. Zorgvuldig geschreven met avonturen en gesprekken die het meisje erg leuk vond.

Tenslotte bracht Kafka de pop terug (hij kocht er een) die weer naar Berlijn was teruggekeerd. ‘Het lijkt helemaal niet op mijn pop’, zei het meisje.

Kafka overhandigde haar nog een brief waarin de pop schreef:

“mijn reizen hebben mij veranderd.”

Het kleine meisje omhelsde de nieuwe pop en was helemaal gelukkig toen ze haar mee naar huis nam.

Een jaar later stierf Kafka. Vele jaren later vond het inmiddels volwassen meisje een brief in de pop. In de kleine brief ondertekend door Kafka stond geschreven:

“Alles waar je van houdt, zal waarschijnlijk verloren gaan, maar uiteindelijk zal de liefde op een andere manier terugkeren.”

De kunst van het leven is betekenis te geven aan onze ervaringen. De liefde is er altijd. Die is in ons. We hoeven hem alleen maar aan te boren. De liefde is niet alleen maar voorbestemd voor de partnerrelatie of naar onze kinderen.

Ik laat de liefde meer en meer stromen in al mijn ontmoetingen. Dat maakt mijn leven een stuk voller.

Wil jij ook verkennen in welke relaties jij de liefde wil laten stromen?
Hoe jouw reizen in het leven je hebben veranderd? Je bent van harte welkom met je reisverhaal. Daar zitten vast ook pareltjes van betekenisgeving tussen. Net zoals die van Kafka in zijn ontmoeting met het meisje.

Hartelijke groet,

Cécile Schlangen
Cécile Schlangen

Geschreven door Cécile Schlangen

14 augustus 2020

Download gratis
het e-magazine
‘Samen Verder’

met inspirerende artikelen over de liefde en relatietherapie

cover Samen Verder