Een Boost voor de Ziel

De zwijgende achtbaan

Een stille achtbaan

Vele vormen van zwijgen, wie kent ze niet in de liefde?

Het boze zwijgen, het verwijtende zwijgen, zwijgen uit onmacht, zwijgen uit angst, zwijgen als bescherming en zwijgen om het niet verder te laten escaleren.

Maar wat voor effect heeft dat zwijgen in een liefdesrelatie? Dat je je niet meer uitspreekt en je lief niet naar jou?

Dan voel je je vaak eenzamer ín de relatie dan dat je single zou zijn. Die stilte, die leegte is dan in alles voelbaar. Je zit met elkaar gevangen in een ‘zwijgende achtbaan’.

Uit die achtbaan stappen is niet makkelijk. Communicatie tips werken dan niet. Daar vullen we de leegte niet mee. Je zult toch eerst moeten ontdekken wat er in je emotionele wereld speelt. Daardoor kom je in die vervelende achtbaan terecht. Hoe versterkt jouw zwijgen het zwijgen van je lief? En andersom?

Onder dat zwijgen zit vaak een enorme behoefte aan nabijheid verborgen. Judith Herzberg heeft die behoefte aan nabijheid helder verwoord in onderstaand gedicht. De impact van zwijgen op de liefdesrelatie*.


Liedje

Zwijg alsjeblieft niet tegen me
niet over iets groots niet over iets anders
Liever hoor ik het vernietigendste dan dat je zwijgt
want dat is nog vernietigender

Zwijg niet over liefde
iets dat je voelt of iets dat je zou willen voelen
Liever word ik bedroefd dan dat je zwijgt
want dat is nog bedroevender

Zwijg niet tegen me over gevaar
want ik voel toch je angst
en wat ik gewaar word dat is waar
of ik ken je niet en dat is nog gevaarlijker

Zwijg niet tegen me over ziekte
liever kijk ik die diepte in dan dat ik mij verlies
in één van jouw lieve verzinsels
want daarmee verlies ik mij dieper

Zwijg niet tegen me over sterven
want zolang we er nog zijn vind
ik dat toegangsloze
niet mededelen wat je denkt
erger en zo veel doder


Het is moeilijk om jezelf uit te spreken als je bang bent dat je partner je toch niet begrijpt. Dat je lief geen tijd heeft, of je het gevoel hebt dat je wordt afgewezen. Daardoor los je het uiteindelijk in jezelf maar op en krop je je emoties op. En dan worden jullie van binnen heen en weer geslingerd in dat bakje van die zwijgende achtbaan.

Kenbaar maken hoe je je voelt is echter de brandstof van de liefdesrelatie.

​Judith stelt dan ook niet voor niets met grote meeslepende woorden dat het ‘het toegangsloze, niet mededelen wat je denkt en voelt erger is en zo veel doder’.

Wat helpt dan om met je partner uit die zwijgende achtbaan te geraken? Hoe je uit te spreken over je gevoelens? Voorbij de tips en trucs?

De eerste stap is dat je herkent dat daar waar we stilvallen emotionele patronen uit onze kinderjaren aan het stuur zitten.

Het helpt om je eigen pijn uit je kindertijd te doorleven en dat kleine meisje/jongetje van jezelf te gaan dragen en troosten. Te verwoorden wat er zo in de interactie met je lief geraakt kan worden dat doet herinneren aan oude niet geheelde emoties uit je kinderjaren. Je kunt zo diep gaan in een relatie als dat je jezelf hierin bent tegengekomen. Je innerlijke reis helpt om voorbij het gedoe in je relatie te komen. Dat je steeds beter onderscheid kan maken tussen oude en volwassen pijn.

Oordeel daarom minder over jezelf of je lief en heb de moed om je kwetsbaar op te stellen. Voorbij het zwijgen te komen. Stop met zegeltjes te plakken op je lief. Kom tevoorschijn.

Je relatie kan dan in een stroomversnelling richting het licht bewegen. Er is weinig zo mooi als een diepgaande relatie waarin je met elkaar resoneert. Waar ook ruimte is voor ieders eigen ontwikkeling.

Wil jij voorbij het zwijgen je lief werkelijk ontmoeten? Realiseer je je dat je dan je eigen pijn uit je kindertijd niet meer in de schoot van je lief hebt te gooien? En ben je bereid dat aan te kijken in elkaars bijzijn?

Voel je dan welkom voor een gratis APK Relatiesessie Dan kijk ik met jullie mee, zodat jullie uit die zwijgende achtbaan stappen. Laat je zien, niets geeft meer emotionele verbinding in de liefde.

​Wil je meteen in actie komen, bel me dan op. Dan maken we gelijk een afspraak. Tel. 06 43924080

Hartegroet,

Ambassadeur Liefdevolle Relatie
Het Familiehuis

P.S. Volg je Het Familiehuis al op Facebook? Daar volgen zo’n 1459 mensen me al. Doe je mee?
Als jij de 2000ste like op Facebook aantikt, bied ik jou en je partner gratis een Patronen Doorbraak sessie van 2 uur aan.

* Zwijgen wordt vaak verward met liegen. Dat we niet zeggen hoe we ons werkelijk voelen, maar in plaats daarvan liegen we naar onze partner. We verzwijgen dan hoe het werkelijk is. Judith Herzberg heeft die behoefte aan nabijheid voorbij het liegen c.q. zwijgen helder verwoord. Ik heb overal waar zij ‘Lieg’ in het orginele gedicht schreef ‘Zwijg’ hier ingevuld.

Cécile Schlangen

Geschreven door Cécile Schlangen

5 november 2020

Download gratis
het e-magazine
‘Samen Verder’

met inspirerende artikelen over de liefde en relatietherapie

cover Samen Verder