Een Boost voor de Ziel

Doorbreek het negatieve patroon in je relatie met ‘De pipowagen’

Stopteken

Soms ben je de verbinding met je partner even kwijt. ​Als dan pogingen tot toenadering mislukken gaan de meeste stellen over op een andere strategie: terugtrekken, aanvallen, verwijten maken, niks meer zegen, enzovoorts. In het begin lijken dit nog onschuldige uitingen, maar voor je het weet zijn het vastgeroeste negatieve patronen. Zeer onwenselijk voor je relatie.

Die uitzichtsloosheid van zo’n negatief patroon kom ik vaak tegen bij de stellen in mijn praktijk. De eerste stap is dat ze leren het patroon te herkennen en niet onbelangrijk: ‘hoe ze hun negatieve patroon op een eenvoudige en effectieve manier weten te doorbreken’.

​Het negatieve patroon in je relatie kan er zo hopeloos uitzien

Ze komen binnen en hebben er beiden zichtbaar geen zin in. Voor hem is het vijf voor twaalf in de relatie. Zij laat weten dat ze al op kwart over twaalf staat. Maar ze willen alles geprobeerd hebben. Ook vanwege de kinderen.

Zij: ‘Het is ook gek dat je na 14 jaar bij elkaar het er zomaar bij zou laten zitten’. Hij bromt er wat achteraan dat hij het daarmee eens is.

Ik vraag ze naar hun verwachtingen. Wat ze willen doen, wat ze met elkaar willen verkennen. ‘Draai de stoelen maar naar elkaar en spreek je uit naar je lief’. Ze kijken elkaar NIET aan.

Hij gaat los. Dat hij het nooit goed kan doen in haar ogen. ‘Ik begrijp je niet, we doen nooit meer iets leuks, de energie is eruit, ik weet het niet of dit nog wel gaat werken’. Zij zucht demonstratief en plukt aan haar trui. ‘Dit dus’ en valt stil. Hij is geïrriteerd en draait zich in zijn stoel weer richting mij.

Dan vertelt zij. Scherp zet ze hun patroon neer. ‘We zijn meer een gezins BV geworden. Het draait om de kinderen, werk, de boodschappen’. Daarbuiten mis ik je als mijn maatje. ‘Ik ga eerder naar bed, jij komt veel later als ik al slaap, de intimiteit is ver te zoeken’. Hij knikt en voegt er aan toe: ‘ja en hoe zou dat nou komen? Zij ‘ik heb net geluisterd, dus laat mij nu uitpraten’. Ze hakketakken nog even voort. ‘Dan richt ze zich tot mij: ‘dit wil ik wel anders, maar hoe doorbreek je dit?’

​Aankloppen en terugtrekken​

De dynamiek tussen hen is meteen zichtbaar. Momenten van gebrek aan verbinding zijn op zich onvermijdelijk in een relatie.

Maar als pogingen tot toenadering mislukken dan gaan stellen over op een andere strategie: ze trekken zich terug of vallen aan door bijvoorbeeld boze verwijten te maken of gaan ondergronds door niks meer te zeggen.

Ik loop met ze langs wat er van binnen gebeurt als ze gaan hakketakken. Dan komt er rust in de kamer.

​Codewoord als stopteken​

De eerste stap is dat ze gaan herkennen dat die negatieve dans hen niet helpt. Dat ze stoppen met terugtrekken of aankloppen bij de ander. Dat ze het negatieve patroon zien als het probleem en niet de ander de vijand is.

Het helpt dan om samen een codewoord aan het negatieve patroon te geven. Als ze dat codewoord naar elkaar uitspreken, nemen ze een time-out in het contact en stoppen ze met het terugtrekken of aankloppen.

Dit stel heeft hun negatieve patroon het codewoord ‘de achtbaan’ gegeven. Als ze erin belanden zeggen ze tegen elkaar: ‘hier is onze achtbaan weer, laten we het stoppen. We nemen nu een time-out en komen er later vandaag op terug op hoe we zo geraakt worden. Eerst kalmeren’.

​Pipowagen​

Inmiddels heb ik in mijn praktijk een heel arsenaal aan codewoorden gehoord over die negatieve dynamiek. Van ‘uit de bocht vliegen, de achtervolging, orkaan Irma, Bistrot Neuf, de boevenjacht’ tot ‘gotcha en de negatieve spiraal’.

Het meest tot de verbeelding sprekende codewoord is wel die van de ‘pipowagen’. Van een stel die met hun kids ooit in een huifkar achter een ezel al ruziënd tergend traag door Drenthe trokken.

Ze willen noooooit meer in die pipowagen belanden.

Ze werden er zelfs allebei vrolijk van dat ze meteen aan die pipowagen moesten denken. Het codewoord was daarmee meteen een humorvolle manier om het negatieve patroon te doorbreken. Dat luchtige bracht zowaar meteen verbinding.

​Wat is jullie codewoord?​

Herken je dat je soms ook zo in een negatief patroon terechtkomt met je lief? En dat het lastig is te stoppen op de inhoud? Welke codenaam zou jij aan jullie dynamiek willen geven?

Als je het leuk vindt, stuur je mij een mailtje waarin je jullie dynamiek beschrijft en welke codenaam je zou willen gebruiken. Zodat jullie een begin maken om het patroon te doorbreken. Laat het me gewoon weten met een mailtje naar [email protected]

Je krijgt altijd een reactie van me mét een tip.

Zodat je nooooit in die pipowagen naar de kont van de ezel hoeft te kijken 😉

Hartegroet,

Ambassadeur Liefdevolle Relatie
Het Familiehuis

P.S. Volg je Het Familiehuis al op Facebook? Daar volgen zo’n 1470 mensen me al. Doe je mee?
Onder degenen die me helpen om de 2000ste like op Facebook aan te tikken, verloot ik 3 gratis Patronen Doorbraak sessies van 2 uur.

Cécile Schlangen

Geschreven door Cécile Schlangen

13 november 2020

Download gratis
het e-magazine
‘Samen Verder’

met inspirerende artikelen over de liefde en relatietherapie

cover Samen Verder