Een Boost voor de Ziel

Jaren samen en toch relatieproblemen? Als je elkaar goed begrijpt…

Een ouder liefdevol stel

Zelfs stellen die al tientallen jaren getrouwd zijn kunnen problemen tegenkomen in hun relatie. Dat is geen reden voor paniek, maar wel aanleiding om uit te zoeken hoe de relatie weer op de rails kan komen.

De eerste keer dat Paul en Elly bij me kwamen zat zij op slot en ook hij was naar binnen gekeerd. Hij keek haar met treurige ogen aan, zij kon alleen maar zeggen dat ze een steen op haar borst had. Al 45 jaar een echtpaar, maar de liefde stroomde niet meer. Bij beiden is er een grote bereidheid om te onderzoeken waar ze elkaar zijn kwijtgeraakt en hoe ze elkaar weer kunnen vinden. Ze willen graag samen ‘oud’ worden. Ze zijn een paar jaar geleden verhuisd en in die stressvolle tijd is de stille verwijdering ingezet. Wonend in dat droomhuis missen ze elkaar en weten niet meer hoe ze de emotionele afstand kunnen overbruggen.

Ze gaan aan de slag met elkaar. Hebben een open houding om andere manieren van contact maken te oefenen. Er is genoeg fundament in de liefde. Ze willen het echt aangaan met elkaar, het hebben over die lastige momenten.

Het Bezoekgesprek

In de setting van een ‘bezoekgesprek’ zitten ze tegenover elkaar en kijken elkaar aan. Zijn benen omsluiten die van haar, ze kunnen elkaar aanraken tijdens het gesprek. Dan begint hij te vertellen. Hij is de gastheer en zij komt op bezoek in zijn binnenwereld omdat hij iets belangrijks met haar wil delen. Zij luistert zonder met haar eigen reacties te komen.

Voorzichtigheid

Paul vertelt over zijn binnenwereld. ‘We zouden een weekje naar Ameland gaan en toen liep het anders. Woensdagavond, toen we nog thuis waren, vlak voordat we naar bed zouden gaan, zei ik dat ik nog iets aan je wilde vragen, maar bedacht me. Ik had het leuk gevonden om dan op de heenweg langs mijn broer te gaan, maar zei het niet tegen jou, omdat ik weet dat jij het lastig vindt als er iets bij komt. Dan bedenk ik me dat ik voorzichtig met je moet zijn’.

Als ik je goed begrijp …

Vervolgens herhaalt Elly exact wat Paul gezegd heeft: ‘als ik je goed begrijp … we zouden en toen liep het anders…je zei dat je iets wilde vragen …dan bedenk ik me dat ik voorzichtig met je moet zijn’ en sloot af met ‘klopt dat’? Paul voelt zich gehoord en knikt. Elly: ‘vertel me is er meer’?

Vervolgens herhaalt Elly exact wat Paul gezegd heeft: ‘als ik je goed begrijp … we zouden en toen liep het anders…je zei dat je iets wilde vragen …dan bedenk ik me dat ik voorzichtig met je moet zijn’ en sloot af met ‘klopt dat’? Paul voelt zich gehoord en knikt. Elly: ‘vertel me is er meer’?
Ik help Paul op weg om nog verder af te dalen in zijn eigen binnenwereld en vraag hem waar hij dat zo van kent uit zijn geschiedenis, dat hij zo voorzichtig moest zijn met iemand.
Paul: ‘mijn moeder kon heel weinig aan, ze had wel een luisterend oor, maar er moest niet iets bij komen. Ik ging mijn eigen weg, voelde een zekere afstand. Ik wilde haar niet belasten’. Paul was de een-na-jongste in het gezin van 10 kinderen, het zusje na hem werd niet ouder dan 6 weken.

Ideale vader

Als jij de ‘ideale vader’ zou zijn van die kleine Paul van toen, wat had je hem dan gegeven? Paul antwoordt ogenblikkelijk. ‘Op schoot genomen, geknuffeld, mijn armen geopend, ‘kom maar’ gezegd’. Elly zit inmiddels op het puntje van haar stoel, spreidt haar armen open en zegt ‘kom maar’. Paul is ontroerd en dan buigt Elly zich naar hem en sluit hem in haar armen. Haar moederlijke gevoel is geraakt. Paul: ‘dat is echt een behoefte van mij, jij naar mij, heerlijk’!
Dan vraag ik Elly te blijven zitten en haar armen weer te openen en vraag Paul te oefenen om zich naar haar toe te bewegen. Paul: ‘dat is moeilijker naar jou toekomen, lastig voor die volwassen man’, zegt hij met een kwinkslag.
En dan beweegt hij naar zijn vrouw toe, oefent met komen, om zonder reserve en voorzichtigheid zich uit te spreken, zijn behoeftes te laten zien, zich uit te spreken dat hij het leuk zou vinden om bij zijn broer langs te gaan.

In de reflectie geeft Paul aan: ‘zo voelt het gelijkwaardig tussen ons, voelt wezenlijk beter. Ik ben wie ik ben, hier & nu, heel fijn’. Ook Elly is geraakt: ‘je ziet me staan, ik ben belangrijk geworden, ik wil iets betekenen in de relatie’.
Ze houden elkaar enige tijd innig vast.

Controleur

Dan wisselen ze van rol, wordt Elly de gastvrouw en komt Paul op bezoek in haar binnenwereld. Ze pakken dezelfde woensdagavond. Elly begint. ‘Jij was moe, wilde naar bed en je wilde nog iets met me delen. Je zei: ‘ik wil nog iets vertellen, nee ik vertel het morgen wel’. Ik voelde me geïrriteerd, zielig, ik kreeg het gevoel dat ik het niet aan zou kunnen. Als ik zo’n gevoel krijg, dan is dat wanneer ik niet voor vol word aangezien. Ik voel me dan een kind worden, dat jij de vaderrol speelt, waar ik niet tegenop kan. Boosheid’.
Paul herhaalt dan met het beginzinnetje ‘als ik je goed begrijp’ de woorden van Elly en sluit af met een ‘klopt dat’? Ze knikt en voelt zich gehoord. Elly stelt vervolgens zichzelf de vraag waar ze dat gevoel van kent uit haar geschiedenis.
Ze steekt van wal: ‘mijn vader was ziek en met regelmaat kwam er een controleur langs, dan was er angst bij het hele gezin, ook bij mij, dat heb ik gevoeld als een soort minachting, naar ons gezin. De angst van mijn moeder speelde daar belangrijke rol in. Want als de controleur de situatie verkeerd inschatte was er geen geld meer. Enorme angst, verstijving, stil op je stoel zitten, ik werd er altijd boos van. Als kind had ik zo de behoefte om mijn eigen leven te leiden, later ook gedaan, trots op mezelf hoe ik mijn leven geleid heb. Maar ben altijd allergisch gebleven voor ‘controle’, ik word er altijd weer paniekerig van en boos’.

Ideale moeder

Wat had dat meisje van toen nodig? Als jij de ideale moeder bent van dat kleine meisje van toen? Ook Elly weet het meteen: ‘mijn armen om haar heen geslagen, het komt goed gezegd, haar gerustgesteld’. Paul blijft zitten, met zijn rug tegen de leuning, zonder woorden spreidt hij zijn armen open. Elly kijkt hem aan, vraagt zich af: ‘wanneer komt ie, wanneer komt ie’? Dan valt het kwartje en vlijt ze zich in zijn armen. Ze ontspant en zegt later: ‘het voelde van binnen ter plekke veranderen, dat ik kies om naar jou toe te bewegen’.

In het nagesprek laat Elly weten dat er meer rust is opgetreden in hun samenzijn. Dat ze al meer knuffelen. Ook Paul beaamd verheugd dat er meer intimiteit is van twee kanten. ‘En ook als er irritatie is, ergens een trigger is geweest, doen we daar nu iets mee’. Elly vult aan: ‘we kunnen het er nu over hebben’.
Paul: ‘we laten het niet meer stil vallen, blijven niet mokken zoals we dat voorheen uren, dagen, weken, ja zelfs maanden konden volhouden’. Elly: ‘ja dat voelt heel goed, het is inderdaad soms hard werken, maar het werpt zijn vruchten af.
De steen is van mijn borst en ik kan weer vol ja zeggen tegen ons’.

Er ging een gelukkig echtpaar de deur uit.

Online Relatietraining Samen Verder

In mijn Online Relatietraining Samen Verder zitten nog meer van dit soort oefeningen als ‘het bezoekgesprek’. Die kan je gewoon met zijn tweeën thuis doen, waarbij ik je met een introductiefilmpje op weg help.

Wil jij meer verdieping in je relatie?


Start dan met de online relatietraining, gegarandeerd dat er van alles in beweging komt en de liefde weer gaat stromen.

Hartelijke groet,

Cécile

Ambassadeur Liefdevolle Relatie
Het Familiehuis

P.S. De inhoud van deze bijzondere sessie heb ik met toestemming van het stel mogen delen, wel zijn op hun verzoek de namen Paul en Elly gefingeerd.

Cécile Schlangen

Geschreven door Cécile Schlangen

3 december 2021

Download gratis
het e-magazine
‘Samen Verder’

met inspirerende artikelen over de liefde en relatietherapie

cover Samen Verder