Wat wil je vandaag van me lezen? Een verhaal over hoe dat zo werkt in de liefde? Of heb je meer behoefte aan een romantische versie. Waarin je weg kan zwijmelen? Wat nu, als ik die twee combineer?
Voordat ik verder ga, a.s. dinsdag 30 maart geef ik een gratis webinar Ontdek de liefdestaal van je partner! Wil je dat ook zien? Klik dan op de knop en meld je aan. Ik zie je graag.
Nou dan hier de liefdes story…
Ze zijn beide eind 50 en kennen elkaar al 37 jaar. Ooit op vakantie elkaar op een Italiaanse berg ontmoet. Zij daar wandelend met haar beste vriendin. Hij maakte een huttentocht als berggids met een internationale groep. Ja, dan ontmoet je elkaar in de avond aan de gezamenlijke tafel. Je zit daar elleboog aan elleboog. Die avond was de hut overvol. Dus er werd wat ingeschikt, ook in de slaapzalen.
Toen ik voor de eerste keer zo’n slaapzaal van een berghut instapte wilde ik meteen rechtsomkeert maken. Je ligt echt hutje – mutje op matrassen naast elkaar in je eigen slaapzak. Dat zou in deze tijd niet meer kunnen vermoed ik.
Maar terug naar Nadia en Thomas. Had ik ze al voorgesteld? Nadat ze als laatste aanschoven op de gezamenlijke bedden, lagen ze naast elkaar. De plekken aan de wanden waren al bezet. Daar lagen ze, ergens er tussen in. En vonden, ingepakt in de eigen slaapzak, elkaar met hun ogen in het donker. Daar ergens sprong de vonk over, tussen alle zweetlucht van de zuchtende en snurkende wandelaars.
De volgende ochtend bij de havermoutpap aan het ontbijt wisselden ze adressen uit. Het was de tijd van vóór de mobiele telefoon. Hij trok met zijn groep verder naar de volgende hut op hoogte. Zij talmde nog wat met haar vriendin en pakte de route naar het dal.
Eenmaal weer terug in Utrecht schreef zij hem. Hij antwoordde niet. Pas na 3 maanden reageerde hij met een ansichtkaart. Waar ben je vrijdagavond 16 november? ‘We meet again’ onder de Dom, klokslag 21.00 uur. Ik ben er, jij ook?
Nadia en Thomas hebben elkaar daar onder de Dom gekust, verloren zich weer in elkaars ogen. Raakten dat weekend al het besef van tijd kwijt. Werden verliefd, kregen een relatie en toen begon het leven: studie, werk, kinderen, vakanties in de bergen, sporten, zorg voor oude ouders, tv kijken. En langzaamaan werden ze meer en meer een gezins BV. Ergens onderweg groeiden ze uit elkaar. Beiden druk in hun werk. Hij met veel plezier als commercieel directeur in de telecombranche. Zij als partner van een advocatenkantoor dat onder haar leiding floreerde. De kinderen nu eind puberteit en net jong volwassen.
Het gezinsleven was allemaal zo vanzelfsprekend geworden én ze voelden zich al een lange tijd totaal niet meer verbonden als geliefden. Hij sloot zich af, niet meer wachtend op haar als ze tot laat bleef werken. Zij durfde niet meer uit te reiken naar hem om steun te vragen. En voelde zich vaak alleen staan.
Hoe elkaar weer te verstaan? Zo klopten ze bij Het Familiehuis aan.
Ze hadden een leven ingericht, waarin ze meer huisgenoten waren geworden, dan dat er echt nog sprake was van intimiteit. De vonk was al een tijd uitgedoofd. En dan vraagt het wel wat moed om dit met elkaar uit te zoeken.
Hij sprak in de woorden van de berggids: we zijn de steenmannetjes onderweg vergeten te maken. We zijn tot hier gekomen, maar weten de weg naar het basiskamp niet meer terug te vinden. En dat wil ik zo graag, want ik hou van je van hier tot aan de top. Zij beaamt dat houden van. Maar doet het meer als een mededeling, zichzelf ingekapseld om de pijn van de eenzaamheid van binnen niet te voelen. Ze zegt ja, maar met zoveel aarzeling… hij krimpt er van ineen.
Dan neem ik ze mee in de 5 gezonde fases van een liefdesrelatie. Die van de verliefdheid, het ontdekken van je eigen autonomie, het onderzoeken hoe je die ‘ik’ in de relatie weer vanuit die volwassen plek kan inbrengen, het opnieuw verbinden en de synergie, een stabiele en veilige relatie waarin de liefdesenergie volop stroomt.
Ik laat ze bij de eerste drie fases vertellen wat ze herkennen in hun relatie. Hoe ze elkaar leerden kennen, waar ze gestruikeld zijn onderweg, hoe ze weer zijn opgestaan. Hoe ze nu vast zitten in die eigen wereld van werk en de gezins BV. Hoe de relatie in het slob is geraakt.
Het wordt een gedenkwaardige eerste sessie die behoorlijk uitliep. Ze namen de tijd om naar elkaar uit te spreken hoe ontzettend graag ze hier met elkaar door heen willen komen en willen groeien. Om samen de toppen én de dalen aan te kunnen. Om die verbinding weer te ervaren. Om elkaars berggids in het leven te kunnen zijn. Om je aan de ander durven toe te vertrouwen. De stoelen waren inmiddels verlaten. Ze kusten elkaar bij de deur, alsof ze onder De Domtoren stonden. Het vonken kon beginnen.
Wil jij ook in je relatie weer de liefde laten stromen?
Met de route van de 5 fases van een gezonde liefdesrelatie ga je:
- begrijpen wat aandacht nodig heeft om je verder met elkaar te ontwikkelen
- herkennen dat jullie behoeftes niet altijd gelijk oplopen
- het gedrag van je partner en jezelf beter begrijpen
- minder schrikken als je partner of jij meer eigen ruimte wil
- herkennen dat gezond ruzie maken het contact juist verbetert
- ervaren dat als je verwoordt hoe je je voelt dat je relatie zich verdiept
- leren elkaar op de juiste momenten de ruimte te geven
- ontdekken hoe je verbinding kan maken
Lijkt je dat wat voor jou en je partner? Laat het me weten met een mail naar [email protected] dan maken we een belafspraak om te verkennen of ik jullie hierin kan gidsen.
Hartegroet,
Ambassadeur Liefdevolle Relatie Het Familiehuis
P.s. Nadia en Thomas heten in werkelijkheid anders.