Heb je ook wel eens dat je irritaties naar je partner zich opstapelen en wil je leren hoe je daar mee om kan gaan? Dan heb ik hier een hele effectieve oefening voor je.
Eerst even een voorbeeld: Stel dat je partner een wielerfanaat is en je weet dat ie elke koers op de voet volgt, maar nu stoort het je dat die hele zondagmiddag de tv aanstaat. Je trekt je geïrriteerd terug, gaat alleen in de tuin werken of begint luidruchtig de ijskast uit te mesten. Of gaat met veel gezucht achter de laptop zitten. Na een tijdje ben je wat gekalmeerd en denkt, misschien was mijn reactie overdreven. Die koers kijken, dat moet toch kunnen en dat je partner zich niet stoort aan de viezigheid in de groentebak, dat is toch niet zo erg? Je pakt je bij elkaar, en jullie kunnen weer verder. Aan de buitenkant lijkt dat zo, maar eigenlijk is je irritatie niet verdwenen.
Zegeltjeskaart: de emotionele bankrekening
Als je zulke momenten van irritatie opspaart, noemen we dat ook wel een zegeltje plakken op je emotionele bankrekening. Vele kleine irritaties die niet worden uitgesproken, kunnen tezamen ineens een struikelblok worden. Je zegeltjeskaart is ongemerkt volgeplakt, de ‘emotionele bankrekening’ loopt over. In één dag kan de kaart helemaal volgeplakt zijn, zonder dat je partner dat weet. Allemaal kleine irritaties die het vliegwiel zijn voor het negatieve patroon waar jullie dan met zo’n volle kaart in belanden.
In tegenstelling tot je normale bankrekening, wil je dat je emotionele bankrekening niet volloopt!
Hoe werkt dat elkaar met zegeltjes beplakken?
Stel je vertelt tijdens de lunch hoe je zit te piekeren over dat project op je werk. Je partner blijft echter continu op de telefoon kijken en reageert eigenlijk niet op je. Je partner vraagt niet door en kijkt je niet aan. Je voelt je niet belangrijk en dat ken je zo van vroeger. Er is nooit aandacht voor jou! Zelf ben je juist een en al oor als je partner met werkverhalen komt. Het voelt niet goed, maar je besluit er niets van te zeggen. Je wilt niet zo pietluttig zijn.

Je partner doet of zegt dingen die jou raken. Je voelt je verdrietig, eenzaam of gefrustreerd. Soms weet je zelf niet eens waarom. Omdat je er geen punt van wil maken, de lieve vrede wil bewaren of bang bent om zo’n kibbelend stel te worden, slik je het in. Of misschien reageer je kribbig door te antwoorden: ‘Prima dan luister ik de volgende keer ook niet naar jouw verhaal‘ en je stapt van tafel. En even later zijn jullie het voorval allebei vergeten. De irritatie lijkt weg, maar in feite heb je een zegeltje op je partner geplakt. De emotionele bankrekening is weer verder gevuld. Een hoop opgekropte frustraties. Want hoe klein zo’n moment lijkt, de reden van je irritatie gaat dieper. Het doet je pijn dat de ander niet wil investeren in iets wat voor jou belangrijk is. Vroeger moest je ook altijd je best doen om aandacht te krijgen van je moeder.
Wil jij die momenten vóór zijn dat jullie in dat negatieve patroon en die stille verwijdering terechtkomen? Dan heb ik een hele simpele oefening voor je als hulpmiddel om de verbinding weer te leggen met je lief.
Oefening zegeltjeskaart gebruiken
Maak voor jezelf van een half A4’tje een eigen zegeltjeskaart. Teken er een raster op met allemaal vakjes.
Bij een irritatie, frustratie, verdrietig gevoel dat je in het moment nog niet kan delen met je partner en die je inslikt, plak je een zegeltje op je partner. De emotionele bankrekening wordt ongemerkt gevuld. Om daar wat meer bewustzijn in te krijgen, is het de bedoeling dat je die irritaties gaat leren herkennen en woorden aan te geven.
Schrijf voor jezelf op jouw ‘zegeltjeskaart’ in trefwoorden:
- wat de situatie was (= lunch)
- de trigger van je partner (= keek op telefoon, luisterde niet)
- welke emoties je liet zien in je gedrag (= kribbig reageren)
- welke rode knop bij jou werd ingedrukt (= vroeger thuis ook noooooit aandacht voor mij)
- welke dieperliggende emoties geraakt werden (= ik ben niet belangrijk voor je)
Reflecteer daar op gedurende de dag. Dat is innerlijk werk en kan je alleen doen. Je neemt eigenlijk de duikboot om onderwater in jezelf te onderzoeken wat je emotie en behoefte waren in die situatie. Welke oude pijn werd geraakt? Kijk of je je behoefte kenbaar kan maken. Waarin kan je partner je helpen om niet in die oude reactie van het kleine kind in je terecht te komen? ‘Als we zo tijdens de lunch zitten te praten, zou ik het fijn vinden als je …. ‘
Houd gedurende een dag of een week een zegeltjeskaart bij.
Kies 1 of 2 situaties die je met je partner wilt delen. En spreek je behoefte uit met behulp van deze zinnen:
Als …….. (situatie)…… zou ik het fijn vinden als je ……. , kan je me helpen door ………….
Neem met elkaar de tijd om de zegeltjes te bespreken, zodat je emotionele bankrekening niet overloopt.
In de online relatietraining Samen Verder zitten meer van dit soort eenvoudige oefeningen waarmee je bewust wordt waardoor je zo geïrriteerd kan reageren en hoe je dat negatieve patroon kan stoppen met elkaar. Zodat er ruimte komt voor een nieuwe beweging. In 12 weken neem ik jullie stapsgewijs in leuke oefeningen mee op reis naar meer verbinding. Zeker de oefening ‘positieve waterval’ wordt als zeer louterend ervaren. Nieuwsgierig? Klik hier voor meer info.
Wens je een opgeruimde dag,

Ambassadeur Liefdevolle Relatie
Het Familiehuis
Illustraties Paul Bos