Een Boost voor de Ziel

Gaan intimiteit en seks samen?

tegelwijsheid voor een beter seksleven

Deze blog gaat over relaties & seks.
Heb je daar geen zin in? Stop dan nu met lezen.

Seks wordt zeldzaam. We raken elkaar steeds minder aan.
Begin jaren 90 bedreef een gemiddeld stel in Nederland ongeveer twee keer in de week de liefde. Inmiddels is dat minder dan één keer in de week en heeft de gemiddelde Nederlander krap drie keer in de maand seks.
Verklaringen genoeg en misschien herken je ze wel, we zijn veel harder gaan werken en hebben het gewoon te druk. Door alle verslavende bliepjes en sociale media ga je niet meer tegelijkertijd naar bed. Ook kinderen, die juist het product zijn van seks, maken het verdere seksleven er niet makkelijker op.
De druk vanuit de media en internet om een perfect lijf en seksleven te hebben is zo groot, dat het zorgt voor onzekerheid en dat je er maar niet meer aan begint. De lat ligt simpelweg te hoog.

Is het een probleem als je elkaar niet meer aanraakt?

Ja zeker! Want seks doet er toe. Het is communicatie zonder woorden. Het is de lijm in je relatie. Door de hormonen die je tijdens het vrijen aanmaakt, krijg je samen een diepere verbinding. Aangeraakt worden, stelt ons lijf gerust.
Seks is een manier om af te stemmen, elkaar terug te vinden, opnieuw te beginnen, te vergeven en te ontdekken.

Seksuele energie is levensenergie.

​Juist het intieme stuk van je relatie, dat je waarschijnlijk met niemand anders deelt dan met je eigen partner, maakt je relatie exclusief en onvervangbaar. De spannende geheimen tussen de lakens zijn alleen van jullie samen.

Waar komt die dalende lijn in ons seksleven dan vandaan?

In het boek ‘Erotische Intelligentie’ geeft de Belgische relatietherapeut Esther Perel aan dat de beste seks in een veilige relatie helemaal niet zo vanzelfsprekend is. We gaan er vaak vanuit dat als onze relatie op emotioneel vlak goed zit, goede en veelvuldige seks daar een logisch gevolg van is. Dat hoeft echter niet per se zo te zijn.

Natuurlijk zorgt intimiteit ervoor dat je je geaccepteerd en geliefd voelt en dat zorgt voor meer zelfvertrouwen tussen de lakens. Perel zegt hierover: “Het ironische is dat wat goed is voor intimiteit, niet altijd voor goede seks zorgt. Het mag dan intuïtief niet aannemelijk zijn, maar ik zie regelmatig dat een groeiende emotionele intimiteit vaak samengaat met een verminderd seksueel verlangen. Het is inderdaad een onbegrijpelijke omgekeerde correlatie: het verdwijnen van passie blijkt een onbewust gevolg te zijn van het scheppen van intimiteit.”

Heb jij een gebrek aan passie en seksualiteit in je relatie en wil je begrijpen hoe dat komt? Klik dan op dit artikel ‘Waarom een ‘goede relatie’ dodelijk voor je seksleven is’.
Daarin vertelt Esther Perel uitgebreid hoe zij dat ziet.

Heb je het verlangen om die slaapkamer weer eens in de fik te zetten?

Volg dan deze acht tips die zorgen voor meer seks in je relatie. Met deze eenvoudig toepasbare tips stimuleer je jezelf en je partner waardoor jullie allebei ook weer meer zin in seks kunnen krijgen.

De acht tips voor een vlammend seksleven​

1. Stop met problematiserende gesprekken over seks. Vaak blijkt dat te lang erover praten, geen zin heeft. Het wordt er alleen maar moeilijker en meer beladen van. Het is slimmer om gewoon te beginnen.

2. Maak de gelegenheid. Ga tegelijkertijd naar bed. Heb je kinderen? Zorg dat ze af en toe buiten de deur zijn. Maak tijd. Zet desnoods in je agenda wanneer jullie willen vrijen.

3. Ga op de bank tegen elkaar aan zitten onder een dekentje en begin elkaar te voelen.

4. Slaap naakt. Zo zorg je ervoor dat je elkaars lichaam aanraakt en dat je er comfortabel mee bent om te worden aangeraakt.

5. Laat de telefoon buiten de slaapkamer. Zorg dat je elkaar kan ontmoeten en de telefoon niet tussen jullie in ligt.

6. Zet jezelf over de eerste minuten heen. Help je partner hier ook bij. In de eerste minuten zit vaak de twijfel, de schaamte en de tegenzin. Als je die achter de rug hebt, is het vaak weer als vanouds.

7. De volgende vrijpartij begint op het moment dat de vorige is afgelopen. Versier elkaar. Zeg lieve dingen. Besteed aandacht aan elkaar. Geef complimenten. Neem een bosje bloemen mee. Doe iets moois aan. Verras elkaar.

8. De grootste voorspeller van seks, is seks. Het blijkt dat de zin in seks afneemt naarmate de tijd sinds de laatste vrijpartij langer geleden is. Je kunt jezelf droog wachten. Het omgekeerde komt ook voor. Na seks verlang je sneller naar nog een keer. Het vuurtje is aangewakkerd en je vindt elkaar eenvoudiger terug.

Denk je dat jullie meer hulp en ondersteuning nodig hebben? Wil je niet alleen je seksleven verbeteren, maar ook de relatie op andere vlakken laten groeien?
Maak dan een afspraak
Ik help jullie graag op weg om jullie relatie als een oneindig spannende film te laten ontrollen.

Twijfel je of dat wat voor jullie is?

Merel Morre heeft daar een passend gedicht bij.

‘Bij twijfel, zoen!’

Hartegroet,

Cécile Schlangen

Cécile Schlangen

Geschreven door Cécile Schlangen

18 oktober 2020

Download gratis
het e-magazine
‘Samen Verder’

met inspirerende artikelen over de liefde en relatietherapie

cover Samen Verder