Een Boost voor de Ziel

Intake of kompas-sessie? Relatietherapie bij Het Familiehuis

Op Facebook volg ik al een tijdje Bram Bakker. Hij was tot voor kort psychiater, maar heeft zijn registratie laten vervallen. Hij is namelijk een andere weg, dan die gebruikelijk is in de reguliere GGZ, aan het bewandelen. Een weg die ik eigenlijk al vanaf het begin van mijn begeleidingswerk ben ingeslagen. Onlangs poste Bram onderstaand verhelderende bericht waarin ik mijn manier van werken meteen herkende.

‘In mijn opleiding tot psychiater en psychotherapeut werd er doorlopend op gehamerd: niet teveel van jezelf laten zien! Belangrijkste argument: het veroorzaakt verwarring bij de cliënten. Binnen de beroepsgroep werd (en wordt) er ook steeds over gesproken. Een persoonlijke mening in het publieke domein: niet doen, het is een stoorzender in het therapeutische proces. In alle jaren dat ik me zo goed mogelijk aan deze beroepscode hield stelde ik mezelf ook steeds de vraag: waar is dit op gebaseerd? Ik twijfelde of het wel klopte, kon het niet rijmen met mijn gevoel. In een echt gesprek laten alle gesprekspartners iets van zichzelf zien, toch? Als ik wel eens iets over mezelf teruggaf, omdat ik dacht dat de man of vrouw tegenover me daar iets aan zou kunnen hebben, werd dat eigenlijk ook altijd wel gewaardeerd. Dat mijn eigen problemen niet het onderwerp zijn in een professioneel gesprek lijkt me duidelijk, dat zou echt niet kloppen. In de loop der tijd ben ik gaan ontdekken dat ik meer te bieden heb naarmate ik mijn werk meer vanuit mijn gevoel doe. Kennis is belangrijk, maar intuïtie bepaalt wanneer je die inzet. Levenservaring maakt je een betere gesprekspartner, zolang je controle hebt over de persoonlijke emoties die een stoorzender kunnen vormen. Nu ik eigen baas ben doe ik geen ‘intakes’ meer, eigenlijk ook een lelijk woord toch? Een dierbare verzon de term ‘kompassessie’ en dat geeft perfect weer wat ik ambieer: een open, onderzoekend gesprek over datgene wat iemand bezig houdt. Samen naar een situatie kijken, niet om te oordelen of een diagnose te plakken, maar om er achter te komen welke stappen iemand verder zouden kunnen helpen. Ik doe dat met hart en ziel, en het voelt heerlijk. Ik ben bevrijd van een last die ik nooit heb willen dragen, en overtuigd dat ik in deze vorm een betere hulpverlener kan zijn.’

Ik herken dat ook. Ik begeleid mensen ook met ‘hart en ziel’ en laat mezelf als het aansluit op het proces van het stel met mijn eigen struggelingen zien. Ik ga hen voor, laat mijn kwetsbaarheid zien en welke stappen je kan maken in jezelf. Daarmee ook een soort gids zijnd.

Die ‘kompas-sessie’ waar Bram het over heeft? Die naam ga ik vanaf nu gebruiken. Op de inhoud voerde ik al zo’n gesprek. Maar met de titel ‘kompas-sessie’ krijgt het nu de juiste vlag!

Een kompas-sessie waarin je als stel samen onderzoekt waar je nu staat, wat je verwacht als je met elkaar op reis gaat, hoe spannend je het vindt, hoe laat het in je relatie is en welk commitment je met elkaar wilt aangaan. Om op reis te gaan. In het bijzijn van elkaar je eigen binnenwereld te onderzoeken, jezelf beter te begrijpen. Dat kenbaar te maken aan je partner. Je behoeftes en emoties uit te spreken. Elkaar te ontmoeten op de grens.

Wil jij ook zo’n ‘kompas-sessie’ met je partner vóór de zomervakantie?

Ik heb nog plek voor 3 stellen waarin jullie gezamenlijk jullie kompas ter hand nemen. Dan heb je alvast een richting en wat handvatten om de emotionele verbinding in de vakantie te herstellen en verder te versterken. Zodat jullie niet bij die hausse aan scheidingsaanvragen terechtkomen die ik na de zomervakantie (en ook na de kerstvakantie) altijd langs zie komen.

Dit is natuurlijk geen leuk einde van mijn blog, maar is wel wat veel gebeurt. We denken dat het wel beter gaat als we samen op vakantie zijn, vrij zijn, tijd voor elkaar hebben. Maar als je niet in staat bent om echt aan te geven wat er van binnen bij je speelt, komt het regelmatig voor dat de verwijdering nog groter wordt. Samen op vakantie voor de tent, aan het strand of voor je gevoel verloren ‘samen’ door een stad of museum lopen. De eenzaamheid binnen je relatie komt op zo’n moment hard binnen.

Om dat gevoel voor te zijn, beveel ik echt zo’n ‘kompas-sessie’ van harte aan met daarna nog zo’n 3 sessies vóór de zomervakantie.


Hartelijke groet,

Cécile

Ambassadeur Liefdevolle Relatie
Het Familiehuis

P.S. Stuur een mailtje met als titel ‘Kompas-sessie’ naar [email protected] en geef aan wat jullie vraag is. Dan maken we een korte belafspraak en plannen we de kompas-sessie in. Mijn praktijk Het Familiehuis zit in Amsterdam.

Cécile Schlangen

Geschreven door Cécile Schlangen

13 mei 2022

Download gratis
het e-magazine
‘Samen Verder’

met inspirerende artikelen over de liefde en relatietherapie

cover Samen Verder