Een Boost voor de Ziel

Je draken vastpakken om ze te kunnen loslaten

Van de week heb ik naar een interview gekeken met Griet op de Beeck, de Belgische schrijfster van verschillende bestsellers. Zij had net een weekend opstellingen achter de rug en was enorm geraakt wat het haar aan inzichten gaf in haar eigen proces.

Jij mag alles zijn
In haar laatste boek met als titel ‘Jij mag alles zijn’ nodigt ze je uit om aan het roer van je eigen leven te gaan staan. Als kind heeft ze geleerd om zich onzichtbaar te maken. Als klein meisje was ze afhankelijk, zoals ieder kind, van hoe haar ouders de wereld voor haar neerzetten. Dat was geen gezonde wereld waarin ze onbekommerd kon opgroeien. Want zij en een oudere zus werden seksueel misbruikt door haar vader. En stond ze absoluut niet aan het stuur. Ze was meer apatisch, verdoofd of ‘numbness’ zoals ze vertelt in het interview. Er zat een soort ‘cellofaanlaag om mij heen, ik kon wel heel veel voelen maar het niet naar buiten brengen’.

Dat is wat kinderen doen, de pijn naar binnen opslaan. Er niet over hebben, want klopt het wel wat ik voel? Om dat te onderzoeken heeft ze een tiental therapeuten versleten. Maar die gingen voorbij aan de oorsprong van haar gedrag en stelden vragen over hoeveel ze had gegeten, of ze nog op gewicht was. Dat is meer de stroming van de cognitieve gedragstherapie waarbij het uitgangspunt is dat je door het gedrag te veranderen je de gedachten kan beïnvloeden. Voor een groot deel werkt dat natuurlijk wel zo, maar als je de oorsprong niet vastpakt, blijft onder dat gedrag van de buitenkant toch nog steeds dat verdoofde gevoel doorsijpelen. Iets ongrijpbaars, wat een soort eeuwige onrust, maar ook numb, gevoel geeft.

Naar de oorsprong toebewegen
In mijn werk als relatietherapeut help ik mensen om juist naar die pijn, die oorsprong toe te bewegen. Niet om in een herhaling van het trauma terecht te komen, wel om te zien wat je daar als klein kind hebt ervaren en vanuit die volwassen plek die je nu in het leven hebt, jezelf de hand te reiken. Vanuit de ideale ouderrol het kleine kind in je gerust te stellen, te geven wat het toen niet gekregen heeft. Een luisterend oor te zijn voor de angst van het kleine kind die je nog zo gevangen kan houden in je volwassen leven.

Ook Griet heeft dat kleine meisje in haar opgehaald. Ze heeft een therapeut gevonden, waar ze nog steeds heen gaat als het nodig is, die haar in deze reis heeft begeleid. Om weer aan het roer te komen van haar volwassen leven.

Wat heeft zij daar zelf voor moeten leren?*

  • Dat het schaamte was. Dat ik me al een leven lang liep te schamen over wie ik ten diepste was, en dat schaamte er mede voor zorgt dat je geen toegang krijgt tot je verhaal.

  • Dat we als mensen niet gericht zijn op onszelf gelukkig maken, maar op gevaar vermijden, met alle gevolgen van dien.

  • Dat het mogelijk is dat iemand van mij zou houden, niet om wat ik voor hem of haar doe, maar gewoon om wie ik ben.

  • Dat het niet per se de kunst is om nooit iets te doen wat misschien iemand tot last zou kunnen zijn, maar dat je je ruimte wel degelijk mag innemen.

  • Dat je niet degene hoeft te zijn die altijd de anderen draagt zonder zelf ooit iets te willen of verwachten.

  • Het mooie is, dat wie bereid is om alle draken uit het verleden aan te kijken, en alle emotie die dat teweegbrengt te laten bestaan, die kan evolueren. Die kan alsnog komen tot een leven dat juister en rijker voelt, en waar dus niet alleen jij, maar ook andere mensen en bij uitbreiding de wereld, beter van worden.

Je draken vastpakken om ze te kunnen loslaten
Draken uit het verleden kunnen nog lang onbewust aan het stuur zitten in ons volwassen leven. We reageren zoals we dat als kind deden om soms letterlijk, soms figuurlijk te overleven, overeind te blijven. Dat leef je dan vaak onbewust het meeste uit in de relatie met je partner.


Gedoe in de partnerrelatie
Wat in de partnerrelatie zo bijzonder is, is dat als het daar spannend wordt, we juist die reactie van het kleine kind van toen laten zien. We reageren alsof we een dreiging ervaren die net zo overweldigend is als toen. Echter als kind was jij de ‘kleine’ en afhankelijk van je ouders. Nu ben je even groot als je partner, gelijkwaardig. Dat maakt een wereld van verschil.

Wil jij jezelf ontmoeten en het kleine kind in jou ophalen? De eeuwige onrust, het ‘numb’ gevoel onder ogen zien en ontrafelen wie zich zo verborgen houdt? Zodat je als volwassene aan het roer kan staan van je eigen leven en in contact met je partner?

Stuur dan een mail naar [email protected] en we plannen een moment om elkaar te bellen.

Je bent van harte welkom, alléén of juist samen met je partner, om je draken op een veilige manier te ontmoeten en te kunnen loslaten. En je partner die ook van zichzelf onderzoekt, vastpakt en loslaat. Dat proces in elkaars bijzijn met jezelf aangaan is zoveel meer verdiepend en geeft zoveel meer verbinding op die diepe emotionele laag. Zodat de liefde weer gaat stromen.


Met warme groet,

Cécile

Ambassadeur Liefdevolle Relatie
Het Familiehuis

P.S. *Een deel van de tekst komt uit een persbericht van The School of Life.

Cécile Schlangen

Geschreven door Cécile Schlangen

22 september 2022

Download gratis
het e-magazine
‘Samen Verder’

met inspirerende artikelen over de liefde en relatietherapie

cover Samen Verder