Een Boost voor de Ziel

Liefdevol gedrag is besmettelijk

Beeld van Ton van der Linden

In mijn praktijk zie ik steeds vaker dat stellen meer stress hebben dan normaal. Dat komt door alles rondom Corona. De angst voor het virus zelf, het verlies van of de zorg om dierbaren, maar ook de maatregelen waarbinnen we met zijn allen nu al een tijdje ‘moeten’ leven.

De funfactor is uit het sociale leven. Het enige uitje is jezelf of elkaar ‘uitlaten’ in het dagelijkse rondje door de buurt.

Ook economisch begint het in aardig wat huishoudens te schuren.

Voor gezinnen met kinderen kan het ook een lastige tijd zijn. Pubers die onverschilliger worden en geen perspectief zien. Waar eerder de zin ‘boeit me niet’ al favoriet was, is die nu constant in hun houding aanwezig.

De zorgen over brood op de plank, je werk behouden én leuk blijven vinden. Achter je beeldscherm met lede ogen zien dat je kind zich er niet meer toe kan zetten om die online lessen te volgen. Het grijpt iedereen bij de keel.

Druk op de ketel

Dat alles zet de liefdesrelatie, die al op spanning stond, nog meer onder druk. Als je vóór Corona met één van die hobbels van het leven te maken had, kon je er wel een oplossing voor bedenken. Het is nu een optelsom van factoren die bij heel wat stellen op hun bordje ligt.
In de relatietherapie staan we zeker stil bij wat dat met je doet door uit te spreken wat er van binnen bij je gebeurt. Maar er is meer nodig om weer nader tot elkaar te komen.

Commitment

Een noodzakelijke stap om uit deze negatieve spiraal te komen is dat beide partners zich echt verbinden aan het proces om hun relatie te onderzoeken. Stellen bij mij in de praktijk hebben dat in de eerste sessie al naar elkaar uitgesproken. Maar in deze tijd van Corona is het nodig om dat vaker te herhalen en duidelijk te maken dat je door de onzekerheid en angst heen het toch met elkaar wil uitzoeken.

In deze tijd is het al lastig genoeg om alles draaiende te houden. Dan is het wel fijn als je de basis in het leven, je relatie, blijft voeden. Dat wou ik je deze week meegeven.

Een reminder en aanmoediging om je partner te laten weten dat je het zo waardeert dat je er voor elkaar kan zijn.

Zeg het gewoon op je eigen manier in je eigen woorden.
Wat ik zo fijn vindt aan jou en mij, aan ‘ons’ is …..

Als je dat vaker uitspreekt naar je partner, krijg je dat ook vaker terug.

Mijn ervaring is dat ‘liefdevol gedrag liefdevol gedrag’ uitlokt.

Het is werkelijk waar besmettelijk!

Gewoon doen dus, juist in deze tijd.

Ik ben benieuwd hoe het jullie de komende week vergaat.

Hartegroet,

Cécile

Ambassadeur Liefdevolle Relatie
Het Familiehuis

.

Cécile Schlangen

Geschreven door Cécile Schlangen

25 februari 2021

Download gratis
het e-magazine
‘Samen Verder’

met inspirerende artikelen over de liefde en relatietherapie

cover Samen Verder