Een Boost voor de Ziel

Ontdek de liefdestaal van jouw partner

Hoe geef je je partner het gevoel dat hij geliefd is

Waarom voelt je partner zich geliefd door jou? Dat hoeven niet dezelfde dingen te zijn die jou het gevoel geven dat je partner van je houdt. Sterker nog, het is een grote kans dat jullie beiden van andere dingen/gebaren ervaren dat de ander echt van je houdt. Ieder heeft namelijk zijn eigen liefdestaal. Dat is helemaal niet erg, maar daarom is het zeker wel de moeite waard om aan je partner te vragen: ‘wat is jouw liefdestaal?’​
​​
Partners uiten en ervaren de liefde die ze voor elkaar voelen dus vaak op totaal andere manieren.

Dat zie ik ook regelmatig in mijn praktijk bij stellen. Het is echt alsof ze verschillende talen spreken. Als ik die verschillende talen verwoord dan hebben veel partners een ‘aha-moment’.

Relatietherapeut Gary Chapman vertelt er verhalend over in zijn boek ‘De 5 talen van de liefde’. Ik vat die 5 talen van de liefde voor je samen, maar eerst wil ik je vertellen waarom onze behoefte aan liefde zo belangrijk voor ons is.

​​Behoefte aan liefde

​De behoefte aan liefde is een primaire menselijke behoefte. Voor de liefde beklimmen we bergen, steken we zeeën over en verdragen we menselijke ontberingen.

Geen enkele emotionele behoefte is meer essentieel dan de behoefte aan liefde en warmte, te ervaren dat je erbij hoort en gewenst bent. Door die ervaring zal elk kind zich tot een solide volwassene kunnen ontwikkelen.

In elk kind zit een emotionele tank die met liefde gevuld moet worden.

Deze behoefte gaat met ons mee in het volwassen worden én speelt een belangrijke rol in onze liefdesrelatie.

De behoefte om te ervaren dat je partner van je houdt, is het middelpunt van alle verlangens in de liefdesrelatie.

Een man in mijn praktijk verwoordde dat heel helder: ‘Wat heb je aan een huis, auto, weekendhuisje of wat dan ook, als je vrouw niet van je houdt? Ik weet niet wat ik moet doen om haar gelukkig te maken. Méér dan wat ook wil ik dat mijn vrouw van mij houdt’.

Of een vrouw die zegt: ‘hij negeert me de hele dag en dan wil hij met me het bed induiken, ik haat het’. Ze is geen vrouw die seks haat, ze is een vrouw die wanhopig smeekt om emotionele liefde.

​Weer andere stellen vertellen dat hun dromen over ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ stukgeslagen zijn tegen de harde muren van de werkelijkheid. ‘Onze liefde is weg, onze relatie is stuk. Vroeger waren we innig verbonden, maar nu niet meer. We vinden het niet meer fijn om bij elkaar te zijn. We voorzien niet in elkaars behoeften’.

Iets in onze aard snakt ernaar om geliefd te zijn.

​In het hart van het menselijk bestaan is het verlangen om innig verbonden te zijn met iemand anders en door de ander geliefd te worden. Een liefdesrelatie is bedoeld om in deze behoefte aan intimiteit en liefde te voorzien.
​​
​Volwassenen hebben net als kinderen ‘een liefdestank’.

Met dit alles in zijn acherhoofd stelde Chapman zich deze vragen:

  • Zou het kunnen dat diep verborgen in verwonde stellen een onzichtbare ‘liefdestank van emoties’ zit, met een metertje dat de stand ‘leeg’ aangeeft?

  • Zou het nare gedrag van elkaar, het afzonderen, de harde woorden en de kritische geest kunnen voortkomen uit deze lege tank?
  • Wat als we een manier zouden vinden om de tank te vullen, zou de liefdesrelatie dan vernieuwd worden?’
  • Zou het met een volle tank mogelijk zijn voor stellen om een emotioneel klimaat te creëren waarin verschillen besproken en conflicten opgelost kunnen worden?
  • Zou het vullen van deze tank de sleutel kunnen zijn waardoor de liefdesrelatie weer werkt?​

Volle emotionele Liefdestank

​Ik ben in mijn praktijk Het Familiehuis inmiddels ervan overtuigd dat een volle emotionele liefdestank net zo belangrijk voor de relatie is als het juiste oliepeil voor een auto. Proberen je relatie te laten draaien op een lege liefdestank, zou je wel eens meer kunnen kosten dan een auto laten rijden zonder olie.

Als je de vijf liefdestalen kent en de moedertaal der liefde van je partner leert spreken, kan zijn of haar gedrag radicaal veranderen. Mensen gedragen zich anders wanneer hun emotionele liefdestank vol zit.
​​
​Vind je het leuk om je partner blij te maken en zijn of haar emotionele tank te vullen? Ga dan met elkaar op onderzoek uit en maak een lijstje waarvan je lief en jijzelf ervaren dat je geliefd bent. Gegarandeerd succes!

Wat zijn nou die vijf talen van de liefde? Hier een korte typering van elke taal, zodat je ontdekt wat je eigen favorieten zijn en welke je lief het gevoel geven dat hij of zij speciaal is in jouw ogen. ​

​1. Waarderende woorden

​Bevestigende woorden, erkennen van een inspaning. Laat blijken dat je daden of prestaties van je lief waardeert. Geef complimenten. Hoe? Het is vrij simpel:’Ik ben trots op de manier waarop je de situatie hebt aangepakt’, of ‘Je hulp heeft het verschil gemaakt’, of zelfs lovende woorden als ‘Je ziet er geweldig uit vanavond!’

Wat enorm goed werkt is als je oprecht met waardering over je partner spreekt onder vrienden waar je partner bij zit.

Als je lief hier gevoelig voor is, heeft jouw waardering grote impact op jullie liefdesrelatie.
Het doel van liefde is niet iets krijgen wat je wilt, maar iets doen voor het welzijn van degene van wie je houdt.
Waardering en bevestiging vereist wel inlevingsvermogen in de wereld van je partner. Dus onderzoek wat belangrijk voor je partner is en spreek je daarover uit.​

​2. Samen quality time

​Quality time gaat over ononderbroken tijd samen doorbrengen en genieten van elkaars gezelschap. Tijd uit je drukke schema’s halen om een ​​date-avond, koffie in de ochtend of een activiteit samen te ondernemen, zoals een lekkere wandeling midden op de dag, zijn manieren om te zeggen dat ik van je hou met ‘quality time’.

Ik raad je ten zeerste aan om je mobiel opzij te leggen als quality time de favoriete liefdestaal van je partner is.

3. Cadeaus

​Wanneer je partners favoriete liefdestaal cadeautjes zijn, betekent dit niet dat je partner materialistisch is. Het ontvangen van geschenken is speciaal voor je partner omdat hij/zij het gevoel heeft dat je aan hem/haar denkt.

Een cadeautje als je terugkeert van een reis, of gewoon een ‘zomaar” cadeautje, of het omrijden voor die heerlijke muffins, zorgt ervoor dat je lief weet dat je die moeite wil doen voor hem/haar.

Zet je partner in het licht op verjaardagen en andere speciale gelegenheden als de favoriete liefdestaal van je partner ‘cadeaus’ zijn.

​4. Dienstbaarheid, helpende hand bieden

​Dienstbaarheid gaat over praktische manieren om hulp te bieden. Bijvoorbeeld: ‘Hé schat, laat mij de boodschappen doen en dan kan jij lekker even tijd voor jezelf nemen’. Of wat extra klusjes oppakken waarvan je weet dat je partner het gedaan wil hebben, is een andere geweldige manier om te zeggen dat je van je partner houdt.

Ook al lijkt het je misschien onromantisch om de vuilnis buiten te zetten als dit niet je eigen liefdestaal is, denk in termen van praktische taken als je partner zich geliefd voelt als je de ‘helpende hand’ biedt.

5. Aanraking

​Veel mensen voelen zich het meest geliefd bij de taal van de aanraking. Dit kan zowel uitingen van genegenheid als seksuele intimiteit zijn. Handen vasthouden, een knuffel, een streling of seksuele activiteit zeggen: ‘ik hou van je’, voor de persoon wiens favoriete liefdestaal fysieke genegenheid is. Zelfs kleine gebaren, zoals die lichte aanraking op de rug in het voorbijlopen, die oogopslag over de tafel heen of een welkomstkus bij thuiskomst, maken dat je partner je liefde kan voelen.

Als dit de favoriet van je partner is, neem dan de tijd en ben je bewust van de liefde die je geeft in al je ‘aanrakingen’.

​Verloren in vertaling

​Het is wel duidelijk dat partners de liefde op verschillende manieren kunnen ervaren en dat ze elkaar kunnen kwijtraken als ze elkaars liefdestaal niet weten te verstaan. Daarom is het wel handig om die van je geliefde te weten, anders gaat er veel liefdesenergie verloren in de vertaling en komt je liefdestank leeg te staan.​
​Stel dat jij je je geliefde een knuffel wil geven, omdat fysieke genegenheid jouw liefdestaal is. Maar je partner loopt langs je open armen en kijkt je fronsend aan. Het blijkt dat je nooit de afwasmachine uitruimt en altijd de afgespoelde viezigheid in het putje van de gootsteen laat zitten, en dat terwijl ‘dienstbaarheid’ de liefdestaal is van je partner. Of misschien ben je vergeten die bijzondere kaas te kopen die je partner zo lekker vindt. In plaats daarvan stel je voor dat je samen quality time doorbrengt en naar die bijzondere online museumrondleiding samen kijkt. Je lief kijkt je onbegrepen aan en gaat vroeg naar bed. En zo blijft jouw liefdestank ongevuld en zit je alleen op de bank.

Elkaars Liefdestaal spreken

​In elk van bovenstaande scenario’s lopen we blauwe plekken op in de relatie en vaak heb je geen idee wat er gebeurt. De ene partner geeft liefde met oprechte bedoelingen en de andere partner kan het niet ontvangen en verstaat jouw liefdestaal niet. Na een tijdje stoppen partners met geven en staat het metertje van ieders liefdestank op de stand ‘leeg’.

Het kan ook anders: je kan elkaars favoriete liefdestaal leren ‘spreken’ en daardoor kan de vonk weer overspringen. Met een volle emotionele liefdestank kan je verschillen overbruggen en voel je de emotionele verbinding. Elkaars liefdestank vullen is de beste remedie tegen relatiegedoe.

Bij Het Familiehuis help ik partners op weg om elkaar weer te gaan verstaan. Zodat de liefde weer gaat stromen. Dat vraagt wel wat oefening en nieuwsgierigheid naar elkaars liefdestaal.
​​
Neem contact op voor een eerste ‘liefdes-taalsessie’ met je partner, zodat de vonken er weer af zullen springen.

Mail naar [email protected]

​Hartegroet,

Cécile

Tolk in liefdestalen
Het Familiehuis

​P.s. Het boek van Gary Chapman leest makkelijk weg door zijn verhalende schrijfstijl doorspekt met voorbeelden. Je ziet het zo voor je ogen gebeuren hoe de liefdestank over en weer gevuld kan worden. Wil je het spelletje ‘Tank Check’ met je partner doen? Stuur me dan een mailtje en je ontvangt hem in je mailbox.

Cécile Schlangen

Geschreven door Cécile Schlangen

4 februari 2021

Download gratis
het e-magazine
‘Samen Verder’

met inspirerende artikelen over de liefde en relatietherapie

cover Samen Verder