Een Boost voor de Ziel

We’re all just walking each other home

Ken je dat? Dat je ergens iets leest en meteen ‘weet’, dit is zo waar! Nou dat had ik met deze zin:

‘We’re all just walking each other home’

De uitspraak resoneert in al mijn cellen. Ik heb hem heel wat keren de laatste dagen uitgesproken. ‘We’re all just walking each other home’.

Hij komt van de Amerikaanse spirituele gids Ram Dass. Zijn visie is dat we in de ontmoeting met anderen onszelf leren kennen in het leven, terugkeren naar onze eigen bron. En als relatietherapeut vertaal ik het meteen naar de liefdesrelatie. Hoe zie ik dat voor me?

De liefdesrelatie als spiegel

De liefde is prachtig en wreed tegelijk. In elke relatie is er een groot verlangen om bij elkaar thuis te komen:

‘Liefste, breng me thuis, bij mezelf’

Tegelijkertijd is er ook het verraad, het niet kunnen voldoen aan wederzijdse, vaak onuitgesproken verwachtingen. Dan blijkt dat het droombeeld van de prins op het witte paard of de mysterieuze prinses die alleen maar lief is, slechts ten dele op gaat.
Pijnlijke en persoonlijke thema’s steken in de liefdesrelatie telkens opnieuw de kop op. Sterker nog, onbewust zoeken we de geliefden uit die deze thema’s feilloos weten te spiegelen.

De liefde legt alles open. Geen enkele relatie ontkomt hieraan.

De zielsverbondenheid tussen twee partners snijdt zo diep dat we het vaak nauwelijks kunnen bevatten. Ineens kan er een vonk van dit besef oplichten, bijvoorbeeld in het samen doorstaan van een relatiecrisis. Dan realiseren we ons wat het werkelijk betekent om de reis naar heelwording samen met een ander te gaan.

We leren opnieuw, en met zachtere ogen te kijken naar onze partner en naar onze eigen levensreis. De liefde biedt ons zowel een uitnodiging tot heelwording als een pijnlijke confrontatie met wat nog niet heel is in ons.

In het samen oplopen met je lief worden de overtuigingen over jezelf en de wereld weerspiegelt. Relaties kan je zien als de spiegels van je gedachten, emoties en diepste angsten. Deze spiegels geven je de kans om jezelf van alle kanten te bekijken.

In de liefdesrelatie triggert je partner vaak je verborgen emoties en gevoelens. Je partner helpt je daarmee je diepste pijnen te helen. Je bent door die spiegel steeds meer in staat om je emoties te herkennen en ze te erkennen. Waarmee je steeds meer contact maakt met jezelf.

Als we de wijsheid hebben om de boodschappen te herkennen die worden gespiegeld, ont-dekken we de belemmerende overtuigingen waar we struikelen in ons leven.

Blinde vlekken

Je kan je pijnlijkste gevoelens genezen als je je bewust wordt van die belemmerende patronen. We hebben allemaal blinde vlekken. Soms is het erg irritant dat je geliefde die blinde vlekken juist haarscherp ziet. Dat is niet altijd makkelijk te aanvaarden. Maar op het blinde stuk hebben we het meeste te leren over onszelf, daar zit behoorlijk wat groeipotentie. In onze intiemste relatie worden de diepste oorzaken van de belemmerende patronen weerspiegeld.

Zo helpt de liefdesrelatie je om je belemmerende overtuigingen te vinden. Het is belangrijk om te herkennen wat je relatie je vertelt over jezelf. Ontvang het als een groot kado van de liefde.

Compassie

Wat ik vaak zie gebeuren in de relatietherapie is dat partners meer compassie krijgen met zichzelf en hun partner. Dat ze met mededogen elkaar spiegelen en helpen een persoonlijke groei door te maken. Daarbij wordt de emotionele verbinding in de relatie ook nog eens sterker. Het is een ‘groots thuiskomen bij zichzelf’ door het helen van de butsen die ze ieder onderweg op hun reis hebben opgelopen.

Ben Platt zingt over die persoonlijke & gezamenlijke groei dit toepasselijke lied.

”Grow as we go”

‘If to change is what you need
You can change right next to me
When you’re high, I’ll take the lows
You can ebb and I can flow
And we’ll take it slow
And grow as we go
Grow as we go

You won’t be the only one
I am unfinished, I’ve got so much left to learn
I don’t know how this river runs
But I’d like the company through every twist and turn

Ooh, who said it’s true
That the growing only happens on your own?
They don’t know me and you
You don’t ever have to leave’

Kado van de liefde

Wil jij samen met je partner ook in de spiegel van je relatie kijken om jezelf te ontdekken en te helen?

…We’re all just walking each other home….

Voel je welkom. Stuur een mailtje naar [email protected] en stel je vraag.

Ik help je graag op weg hoe je elkaars spiegelingen kan omzetten in persoonlijke groei.
En als bonus krijg je er een Liefdevollere Relatie bij!

Hartegroet,

Cécile

Ambassadeur Liefdevolle Relatie
Het Familiehuis

Cécile Schlangen

Geschreven door Cécile Schlangen

28 januari 2021

Download gratis
het e-magazine
‘Samen Verder’

met inspirerende artikelen over de liefde en relatietherapie

cover Samen Verder