Een Boost voor de Ziel

Oude emoties aan het stuur?

Ik heb de laatste tijd wat op internet gesurft op zoek naar filmpjes die bijzondere verhalen vertellen.

Kwam ik dus dit fantastische filmpje tegen van Alfred de Uil wat gaat over hoe we kunnen omgaan met emoties.

​Wel Engelstalig en dan twijfel ik altijd of ik dit wel kan gebruiken. Komt door mijn geschiedenis. Ooit van het RSG in Purmerend van de 4de klas vwo naar een andere school moeten gaan. Omdat het cijfer op mijn rapport voor het vak Engels jaar in jaar uit niet boven een 4 uit kwam. Ondanks de wekelijkse bijles. Zucht.

Uiteindelijk ben ik in Alkmaar op een havo terechtgekomen waar Engels geen verplicht eindexamenvak was. Toch nog mijn middelbare school af kunnen maken.​

Maar terug naar het filmpje over de uil.

​Alfred is verliefd.

Hij is ook boos en bang. Verdrietig en eenzaam. En schaamt zich… Allemaal emoties die hij in zijn schaduwkant verbergt. Het zijn emoties van vroeger, die hij zich niet altijd bewust is. Maar die maken dat hij zijn verliefdheid niet durft te laten zien. Hij heeft zo wat beschermmuurtjes om zich heen opgetrokken.

Hoe dan toch tevoorschijn te komen met zijn verliefde gevoelens? En contact te maken met haar…

Kijk mee naar zijn worsteling. Misschien ontdek je onderweg iets nieuws over je eigen emoties.

De boodschap is dat je je een stuk beter voelt en beter functioneert als je je bewust bent van je ‘echte’ emoties. En dat je ermee leert om te gaan, zelfs als ze pijnlijk zijn.

Je ‘echte’ emoties helpen je aan te geven wat je echt nodig hebt van jezelf én ook van de dierbare mensen om je heen. In een liefdesrelatie is dat wel handig dat je je ‘echte’ emoties leert kennen. Zodat je niet gevangen zit in die oude vastgeroeste gevoelens.

Je voelt je beter als je ‘echte’ emoties verbonden zijn aan je ervaringen in het hier & nu. Dat die volwassene in jou aan het stuur zit met de gevoelens van nu.

Welke stappen kan je zetten om die vastzittende en misleidende oude emoties te veranderen?

Hier de tips van Alfred:

  1. Neem je emoties serieus en geef ze aandacht. Herken wanneer één van die oude emoties aan het stuur zit.
  2. Wees nieuwsgierig naar je eigen emoties. Leer ze te begrijpen. Be patient with yourself.
  3. Praat over je dieperliggende emoties en laat ze zien aan je partner. Niet dat de ander het voor je kan oplossen, maar het delen van emoties maakt ze zachter.
  4. Leer te accepteren dat je verschillende emoties hebt. En dat ze voorbij gaan, net als de regen of de zon.
  5. Verander die oude misleidende emoties uit je geschiedenis naar emoties waar je in het hier & nu wel op kan vertrouwen.

​Nog terugkomend op die 4 van mij voor Engels. Ik heb later, via de stapelroute havo + hbo, gewoon gestudeerd aan de universiteit. Daar moest ik best veel teksten in het Engels lezen. Mijn gevoel van falen van dat meisje van 15 zat toen gelukkig niet meer aan het stuur. Ik had de knop omgezet en heb me door die Engelse teksten heen geworsteld met een dik woordenboek ernaast. Want ik had in de tussenliggende tijd op het hbo al geleerd dat ik me niet moest laten leiden door dat oude beeld van mezelf.

Die struikeling op de middelbare school heeft me eigenlijk juist gesterkt. By the way: mijn universitaire studie heb ik cum laude afgesloten. Niet zozeer op slimheid, maar op, juist ja, doorzettingsvermogen ;-).

Kind regards or Lot’s of Love,

Cécile

Ambassadeur Liefdevolle Relatie

P.s. Wil jij met je partner ook die vastzittende en misleidende emoties veranderen? Je bent welkom om daar met elkaar stappen in te maken. In een Patronen Doorbraak Sessie van 2 uur onderzoeken we samen jullie dynamiek en welke emoties daar onder liggen. Zodat je met elkaar het negatieve patroon kan doorbreken en je weer op weg gaat naar een Loving Relationship. In de maanden januari, februari en maart heb ik 5 plekken in mijn agenda hiervoor gereserveerd. Wil jij met je partner daar gebruik van maken? Klik dan op de button om je aan te melden.

Cécile Schlangen

Geschreven door Cécile Schlangen

10 januari 2021

Download gratis
het e-magazine
‘Samen Verder’

met inspirerende artikelen over de liefde en relatietherapie

cover Samen Verder