Een Boost voor de Ziel

Spreid je leermomenten?

Gemarkeerde tekst, zo moet het dus niet

Wat veel van mijn klanten niet weten is dat ik van huis uit Onderwijskundige ben. En onderwijskundigen geven adviezen hoe je kan leren. Ik ben van het herhalen en het onderstrepen. Daar is later de gele marker voor in de plaats gekomen. Als ouders in mijn praktijk klagen dat hun pubers op het laatste moment gaan leren voor het proefwerk, adviseer ik hen dat met herhaling van de stof en met de gele marker het echt beter werkt. Ook mijn eigen kinderen hebben dat uit den treure moeten horen in hun eindexamen jaar. Ze hebben het allebei met vlag en wimpel gehaald, dankzij maar meer waarschijnlijk ‘ondanks’ mijn bezorgde adviezen.

​Onderwijspsycholoog Gino Camp echter waarschuwt zelfs tegen het gebruik van gele markeerstiften. Dat haalt je juist uit je concentratie. Hij doet onderzoek naar manieren om beter te leren. Tijdens een online lezing op de Open Universiteit vraagt hij aan zijn publiek hoe ze studeren:
‘Wie doet er weleens aan samenvatten?’ Veel handen gaan omhoog.
‘Wie arceert er weleens tekst met een gele marker?’ Weer een aantal handen omhoog.
‘Wie leest de stof nog een keer door nadat je hem voor de eerste keer hebt gelezen?’ Bijna alle handen gaan omhoog.

‘Laat dat nou nét de strategieën zijn die niet effectief zijn!’, zegt hij. Desondanks stimuleren veel scholen deze manier van leren. Terwijl we inmiddels weten uit wetenschappelijk onderzoek dat die niet effectief zijn.

Wat wel werkt is dat je de lesstof in de tijd verspreid tot je neemt. Daar zit wat in van de herhaling die ik mijn kids adviseerde… Toch een beetje dankzij …

De tweede manier die Gino aangeeft om dingen beter te onthouden is jezelf te toetsen. Dus voordat je iets nog een keer leest, vraag jezelf dan eerst af wat je nog hebt onthouden. Want dingen die je ophaalt uit je geheugen, onthoud je veel beter dan dingen die je doorleest.

Spreiden van leermomenten dus, en jezelf toetsen. Heb je die?

In de liefde is het niet anders. Als we vastlopen in de liefde gebruiken we te vaak de gele markeerstift. We geven aan wat we belangrijk vinden en praten er veel over. Maar ‘praten over’ activeert ons niet naar ander gedrag.

Wat werkt dan wel als je in de liefde elkaar dreigt kwijt te raken?

Ervaring in het anders gaan doen. Je leren uitspreken naar elkaar. Oefenen, veel oefenen in jezelf kenbaar maken naar je lief. Doe dat met behulp van een duidelijke structuur. Zodat je houvast hebt in deze, in het begin, niet eenvoudige gesprekken. Die ervaring geeft weer een basis en vertrouwen voor nieuw gedrag. Dat je leert uit te reiken naar elkaar.

Stel ook niet uit zoals je puber doet tot de avond voor het proefwerk. Reserveer tijd voor elkaar, verspreid over de week. Het hoeven echt geen ellenlange gesprekken te worden. De aanraking, met korte maar gerichte aandacht, levert vaak al meer op. Niet wachten tot het weekend. Om dan net als je puber die gaat zitten gamen, in die Netflix serie te verdwijnen. Huiswerk weer niet gedaan.

Jezelf toetsen in de liefde… Hoe dan?

Wat heb je over jezelf ontdekt? Welke emoties zitten aan het stuur in het contact met je lief? Leer je eigen emoties onder woorden te brengen. Een soort handleiding van je eigen binnenwereld gaan schrijven. Wat weet je over jezelf wat belangrijk is om in te brengen in de ontmoeting? Daar telkens langs te gaan. Ook als het pijn doet.

In relatietherapie zie ik bij stellen het bewustzijn over ieders eigen emoties toenemen. Bewustzijn heeft tijd nodig om te landen. Spreid je leermomenten zeg ik dan ook met een dikke knipoog. Reserveer echt tijd voor elkaar. Dan groeit de intimiteit en emotionele verbinding met je lief.

Wil jij deze maand écht de intimiteit met je lief vergroten? Ik heb een drietal mooie oefeningen die daar prima geschikt voor zijn. Als je me een mailtje stuurt naar [email protected] met daarin kort aangegeven wat jullie grootste uitdaging is in jullie relatie, stuur ik je de oefeningen toe. En heb je hem voor de feestdagen in je mailbox.
Niet uitstellen… wel doen hé voor het einde van het jaar!

Met een warme groet,

Cécile

P.S. Volgend jaar komt er vanuit Het Familiehuis in co-creatie met Tina een ‘RelatieTaal-Oneliners-Boek’ aan. Een must-have woordenboek voor elk liefdesstel in Nederland. Heb jij een woord of zin die daar zeker in thuis hoort? Laat het me weten met een mailtje naar [email protected] Ik ben benieuwd!

Cécile Schlangen

Geschreven door Cécile Schlangen

4 december 2020

Download gratis
het e-magazine
‘Samen Verder’

met inspirerende artikelen over de liefde en relatietherapie

cover Samen Verder