Een Boost voor de Ziel

The eyes are the window to your soul

In het leven van alledag met je partner, de kinderen, je werk, kan je jezelf én elkaar gemakkelijk kwijtraken. Je neemt je verantwoordelijkheid in je volwassen leven, je doet de dingen die ‘horen’ bij die ‘Gezins-BV’. Maar het voelt alsof je dat allemaal op de automatische piloot doet. Je vraagt je af of dit het nu is, het leven.

En je zegt tegen jezelf: we leven wel onder een dak en ons leven is helemaal niet verkeerd, maar ik mis die dieperliggende verbinding met mijn partner. Waar zijn de geliefden in ons gebleven?

Als je op dit punt in je leven bent aanbelandt is het wel handig je liefdesrelatie met elkaar onder de loep te nemen. Als een nieuw gezamenlijk ijkpunt waarin je onderzoekt wat voor jou, naast dat verantwoordelijke leven dat jullie goed op de rit hebben staan, er toe doet in de liefdesrelatie.
Maar waar te beginnen? We hebben de neiging dan ‘erover’ te gaan praten. Hoe pakken we dat aan?

Wat dan een eenvoudige oefening is om mee te starten is 10 minuten in elkaars ogen kijken. Ja, heel simpel, zeg niets en doe verder niets, kijk elkaar alleen in de ogen. In relatietherapie hoor ik regelmatig van stellen dat ze elkaar al heel lang niet meer zo hebben aangekeken. Kijk je partner alleen maar aan en ervaar wat er gebeurt. Meestal ontstaat het verbindende effect vanaf 4 minuten. Kijk maar of je de 10 minuten kan volmaken en wissel dan uit wat er van binnen bij je gebeurde.

Het is een eeuwenoude techniek die wordt gebruikt om kwetsbaarheid en verbinding te ervaren. Het is niet voor niks dat William Shakespeare zei:

’the eyes are the window to your soul’

Het elkaar aankijken heeft ook een fysiologisch versterkend effect op de verbinding. Wanneer mensen elkaar in de ogen kijken wordt namelijk het knuffelhormoon ‘oxytocine’ aangemaakt. Dat gebeurt ook als je vrijt, knuffelt of wordt aangeraakt. Oxytocine zorgt ervoor dat je je ontspannen, gelukkig en verbonden voelt. Het vermindert stress en angstgevoelens. ‘Eye gazing’ is een van de krachtigste oefeninen om de verbondenheid met je partner te stimuleren en zo de intimiteit in je relatie te voeden.

Een prachtig voorbeeld van Eye gazing was the performance van de kunstenares Marina Abramović in 2010 in het Museum of Modern Art in New York. Haar performance bestond eruit dat ze tegenover een bezoeker van het museum zit en dat ze dan elkaar diep in de ogen kijken. Het bleek een krachtige manier te zijn om met wie dan ook in hele korte tijd een gevoel van intimiteit te ervaren. Je geeft iemand toegang tot je ziel door diegene recht in de ogen te kijken.

En toen verscheen als verrassing haar voormalige geliefde Ulay en nam hij deel aan de uitvoering van Marina’s performance. Ze zaten zwijgend tegenover elkaar en hadden alleen oogcontact. Beiden kregen tranen terwijl de klok tikte. Het was een oprechte, maar korte, reünie van de voormalige geliefden.

Ik geloof dat het een feit is dat we niet alles zien wat er voor ons ligt, ons oogvermogen is fysiek beperkt. Ons hart echter bespeurt het meest aangrijpende beeld door onze ogen. Onze ogen zijn niet alleen een raam, maar een weerspiegeling van onze gemoedstoestand. Mijn ogen zijn het groenst en het helderst als ik blij ben en donker en dof als ik verdrietig ben.

In relatietherapie help ik stellen al die lagen van de ziel bij zichzelf en bij elkaar weer te verkennen én te delen.
Elkaar in de ogen kijken is daarbij heel effectief. Als je in een crisis zit en het niet meer goed lukt om te praten, kies dan een moment waarop jij en je partner even samen kunnen zijn en kijk elkaar in de ogen.

Wil jij je partner ook weer diep in de ogen kijken en je innig verbonden voelen? Ga dan samen op reis in de online relatietraining Samen Verder. Klik op de gele knop voor meer informatie en hoe je je kan inschrijven.

Zonnige groet,

Cécile

Ambassadeur Liefdevolle Relatie
Het Familiehuis

Cécile Schlangen

Geschreven door Cécile Schlangen

4 juni 2021

Download gratis
het e-magazine
‘Samen Verder’

met inspirerende artikelen over de liefde en relatietherapie

cover Samen Verder