Een Boost voor de Ziel

Welk effect heeft dit bijzondere jaar op je liefdesrelatie?

Boek Verstoord verlangen

Het einde van de beperkingen komt in zicht en ook het zonnige weer geeft weer een gevoel van vrijheid, van ademhalen, van erop uit willen trekken. Met je geliefde weer op een terrasje zitten, lekker met vrienden een potje beachvolleyballen.

Nu er meer speelruimte komt, ben ik wel benieuwd welke impact het afgelopen jaar heeft gehad op je liefdesrelatie. Wat betekende het dat je je vrienden of ouders niet kon aanraken? Dat je zo op elkaars lip hebt samengeleefd? Of dat je juist die ratrace van voor de lockdown achter je hebt kunnen laten en met je partner in die rustige liefdevolle cocon terecht bent gekomen?

Corine Koole schrijft daarover in haar recente boek ‘Verstoord Verlangen’: ‘Liefde is zelden simpel, maar anderhalve meter afstand houden, lijkt een aanslag op de essentie ervan: intimiteit en aanraking.
Van jong tot oud, van pril geluk tot gouden jubileum: elke vorm van liefde staat door de covidmaatregelen onder druk. Soms leidt dat tot verbinding, rust en geluk, maar vaker tot onzekerheid, eenzaamheid en een verstoord verlangen naar intimiteit.’

Ze heeft afgelopen jaar, net zoals ze dat iedere zaterdag voor het magazine van de Volkskrant doet, mensen, filosofen, psychiaters en relatietherapeuten geïnterviewd over de liefde in Coronatijd.

Ze zegt daarover: ‘de lockdown zuigt alle lucht uit een relatie, er ontstaat een vacuüm waarin ademhalen lastiger wordt. Om de relatie te laten overleven, is er een voortdurend toetsen van de eigen gezamenlijke waarden aan de ‘buitenwereld’ nodig, het steeds weer merken: mijn partner denkt er net zo over als ik, wij horen bij elkaar. Zonder die contacten met vrienden, collega’s of familie, sluipt er een eenzijdige waarneming in je relatie. Je ziet je geliefde alleen in verhouding tot jezelf en mist essentiële observaties om het beeld van die geliefde, al zijn of haar rollen tezamen, compleet te maken. Mensen zijn relationele wezens. Hoe meer interacties, des te beter je je voelt, beweren psychologen. Corona reduceert het grote aantal rollen waartussen je dagelijks gewend was heen en weer te bewegen en die nodig zijn om mentaal gezond te blijven, tot één of twee’.

Ook ik ben voor dit boek door Corine vanuit mijn vak als relatietherapeut geïnterviewd. Ik zag in mijn praktijk Het Familiehuis de druk toenemen in relaties. Men kon letterlijk en figuurlijk geen kant meer op, er zijn geen vluchtwegen meer, er is veel minder afleiding. De bestaande pijnplekken in de relatie werden uitvergroot in de lockdown. Dat leverde heftige sessies op, maar als stellen door die pijn heen konden kijken, wisten ze elkaar juist weer te vinden. Niet makkelijk, wel zeer de moeite waard voor hun relatie.

Ik denk dat de verhalen in dit boek voor veel stellen herkenbaar zullen zijn. Dat je niet alleen staat in je ervaringen in je liefdesrelatie van het afgelopen jaar.

‘Verstoord Verlangen’ is een optekening van een bijzondere tijd voor de liefde. Een soort ‘Geert Mak’ geschiedschrijving, maar dan geschreven in de tijd dat het zich afspeelde!

De bekende Belgische psychiater Dirk De Wachter die ook door Corine geïnterviewd werd stelt: ‘ De menselijke geschiedenis is er een van verbinding, maar nu is er geen contact mogelijk.’ ‘We denken dat liefde versmelting is’, maar in een goede relatie is er een evenwicht tussen nabijheid en afstand.’ En precies aan dat verbinden van ‘thuis’ met ‘de wereld’, daaraan ontbreekt het al een jaar.

Wij mensen zijn relationele wezens. We bestaan in de interactie. Ik ben, omdat wij zijn.

Heeft jouw relatie ook behoefte aan een herijking na dit bijzondere jaar? Dan is de online relatietraining ‘Samen Verder’ iets voor jou en je partner. Daarin ga je met elkaar dat evenwicht tussen ‘nabijheid en afstand’ verkennen en leg je een duurzame basis voor een veilige emotionele verbinding. Waardoor je relatie resistent wordt voor welke pandemie dan ook.
Ik zou zeggen, ga samen ‘op reis’ in de online relatietraining. Klik op de gele knop voor meer informatie en hoe je je kan inschrijven.

Hartelijke groet,

Cécile

Ambassadeur Liefdevolle Relatie
Het Familiehuis

P.S. Lees ook het artikel in de Volkskrant: Corine Koole zag wat een jaar Corona deed met ons liefdesleven: de liefde hapt naar lucht

Cécile Schlangen

Geschreven door Cécile Schlangen

10 juni 2021

Download gratis
het e-magazine
‘Samen Verder’

met inspirerende artikelen over de liefde en relatietherapie

cover Samen Verder