Een Boost voor de Ziel

There’s a crack in everything, that’s how the light gets in

Irriteer jij je ook wel eens aan je partner? Dat je denkt, ‘daar gaan we weer, kan hij/zij dat niet anders doen?’ Toen ik las over die oude Japanse kunstvorm ‘Kintsugi’ moest ik aan die imperfecties van ons mensen denken. De Japanners repareren de barsten in hun keramiek met goud. Die goudkleurige naden benadrukken de kracht van imperfectie en onthullen zo een deel van zijn geschiedenis.

Ook Leonard Cohen benadrukt net als Kintsugi de kracht van de imperfectie met het lied ‘Anthem’ dat hij met zijn rauwe stem prachtig ten gehore brengt.

‘Ring the bells that still can ring
Forget your perfect offering
There is a crack in everything
That’s how the light gets in’

Een tekst die gaat over het omarmen van onvolkomenheden in plaats van die te bestrijden. In alles zit immers een barst. Een barst die voor jou net zo karaktervormend is als de kwaliteiten die je in huis hebt.

Het lied gaat over dat je goed bent zoals je bent. Je hoeft niet te streven naar een verbeterde versie van jezelf.

Juist wanneer je je eigen onvolmaaktheid en die van je partner aanvaardt, kun je vanuit verbinding met jezelf groeien in je ontwikkeling. Vanuit de kracht die verborgen zit in kwetsbaarheid kun je vervolgens weer de verbinding aangaan met je partner, zo elkaar aanvullen in kwaliteiten en samen volop van het leven genieten.

A crack in everything

In ieder van ons zitten barsten, maar juist daar komt het licht dus door naar binnen. Als partners hun eigen barsten leren kennen en in beheer nemen, hun imperfectie omarmen en tonen, wordt de relatie hechter. Je bent benaderbaarder. Vanuit het jezelf laten zien in de volledigheid van wie je bent, ervaar je dat je partner ook zijn/haar gedachten en gevoelens meer gaat delen.

Via jouw kwetsbaarheid creëer je een opening naar de kwetsbaarheid van je partner. Dat is de kracht van kwetsbaarheid.

Er ontstaat een bedding waarin ieder zijn plek kan vinden. En zo kan er een open communicatie ontstaan, waarbij je jezelf kan inbrengen, zonder jezelf te hoeven verloochenen.

Dat is vaak in het begin wel spannend en vraagt om lef om jezelf te zien zoals je bent en om dat wat is te tonen aan je partner. Het bijzondere is echter dat het zelfvertrouwen toeneemt, daar waar je je imperfecties toestaat. Wanneer naast de macht de onmacht er ook mag zijn, win je aan kracht.

Leer dus die polariteit in je te bewandelen. Juist wanneer je dat onder ogen ziet wat je het liefste onderdrukt en juist wanneer dat er mag zijn wat je liever niet laat zien, vind je een vorm om er mee om te gaan. Het is bijzonder om keer op keer te ervaren dat wat er van jou vanuit je volle overtuiging mag zijn, er voor je partner dan opeens ook mag zijn. Hoe fijn is dat?

Om Leonard te horen zingen met zijn rauwe stem moet je even op de link klikken: Anthem Leonard Cohen

Wil jij je imperfecties delen met je partner? De kracht van kwetsbaarheid leren beoefenen in je relatie?

In de online relatietraining ‘Samen Verder’ ga je met je partner op reis en help ik je met oefening en filmpjes op weg om je eigen imperfecties te leren kennen en te delen met je partner. Waardoor de verbinding sterker wordt dan ooit.

Je kan deze zomer op ieder moment starten met de online relatietraining. Geef je relatie een boost!

Ga jij ook voor die liefdevolle relatie? Ga dan met elkaar op reis in de online relatietraining ‘Samen Verder’. Daarin ontdek je in 3 maanden tijd hoe je je emoties en behoeftes kan uitspreken, hoe je elkaars ‘liefdestank’ kan vullen en hoe je je waardering voor je partner kan uiten. Dan kan de liefde weer volop en oprecht stromen tussen jullie.

Klik op de gele knop voor meer informatie en hoe je je kan inschrijven.

Ciao!
Zomerse groet uit Italië,

Cécile

Ambassadeur Liefdevolle Relatie
Het Familiehuis

Cécile Schlangen

Geschreven door Cécile Schlangen

15 juli 2021

Download gratis
het e-magazine
‘Samen Verder’

met inspirerende artikelen over de liefde en relatietherapie

cover Samen Verder