Een Boost voor de Ziel

Brengt je relatie pijn en ongeluk aan het licht? Mooi!

vervlochten houtsnijwerk

‘Relaties veroorzaken geen pijn en ongeluk. Ze brengen de pijn en het ongeluk die al in je aanwezig zijn naar boven.’

Regelmatig wordt er geroepen dat de ander wel de oorzaak is van het ongeluk. Het is ook best lastig om te herkennen waar de pijn in onszelf vandaan komt en hoe de liefdesrelatie deze pijn zo laat oplaaien. Eigenlijk worden de pijnen en angsten die diep in ons zijn opgeborgen wakker gekust in de relatie.

​Als het goed is open je je in de liefdesrelatie voor je partner. En door het licht van die liefde worden we geconfronteerd met onverwerkte emoties. De wonden uit ons verleden kunnen ten grondslag liggen aan de negatieve patronen in de liefdesrelatie.

​Om stellen te helpen deze pijnen en angsten makkelijker te herkennen laat ik ze vaak een filmpje zien van een onderzoek naar de interactie tussen moeder en kind. Het ‘still face experiment’.

Ik word iedere keer geraakt door de wanhoop van de baby bij het uitblijven van de emotionele verbinding met de moeder. Ze laat de oerpaniek met haar hele lijf zien. De grote ogen, uitreikende handen, wegkijken, haar hele ruggetje in de stretch zetten en het krijsen, zijn allemaal pogingen om contact te maken.

Het helpt echt als stellen inzien hoe ze vanuit hun oude kindpijn op elkaar reageren, wannneer de emotionele verbinding met de partner wegvalt. Dan komen we in een reactie terecht die vergelijkbaar is met de oerpaniek van de baby in het ‘still face experiment’. Als kind was dat de beste reactie. Je kon niet anders want je was in alles afhankelijk van je ouders.

In het filmpje geeft de onderzoeker aan, dat de emotionele verbinding tussen moeder en kind wat weg heeft van ’the good, the bad and the ugly’.

  • Het goede is wanneer de ouders continu reageren en met woord en gebaar hun kind bevestigen.
  • Het slechte is wanneer de emotionele verbinding wegvalt, het kind ogenblikkelijk reageert met stress, maar de verbinding kan door reactie van de ouder weer hersteld worden.
  • Het lelijke is wanneer het herstel van de emotionele verbinding uitblijft, het kind in een oerpaniek achterblijft en in die ‘lelijke’ situatie opgesloten zit.


​​Het drama van de lelijke variant komt vaak voor in de liefdesrelatie. Als er geen herstel in de emotionele verbinding komt, dan komen stellen in een negatief patroon terecht.
Bij verlies van de verbinding helpt het dus om inzicht te krijgen in de oude pijn en angsten die door de oerpaniek aan het stuur gezet worden.

In relatietherapie bij Het Familiehuis, laat ik stellen soms een brief schrijven aan dat kleine jongetje of meisje die zich zo heeft moeten afsluiten of moest schreeuwen om de pijn van het gemis aan verbinding met hun ouder(s) niet te voelen.
Ik stel daarbij de vragen: ‘Wat zou jij nu als volwassen vader of moeder geven aan dat kind van toen? Wat had dat kind nodig?’ En die brief laat ik de partners aan elkaar voorlezen. Om te begrijpen hoe ze in hun negatieve patroon dreigen te geraken.

Dit is de beweging naar herstel in de liefdesrelatie: bewustzijn van je eigen overlevingsstrategie is de eerste stap. Daarna telkens met elkaar oefenen om jezelf kenbaar te maken naar je lief. In de relatietherapie komt dit allemaal langs en kan je stapsgewijs jezelf én elkaar helen in de liefdesrelatie.

​Wil jij dat negatieve patroon in jullie relatie ook doorbreken? En wil je de oerpaniek bij jezelf gaan herkennen? Wil je die emotionele verbinding weer voelen met je lief?

Alleen deze maand nog heb ik ruimte in mijn agenda gereserveerd voor 4 ‘Patronen Doorbraak Sessies’. Wil jij daar samen met je partner gebruik van maken?

Neem dan contact op via deze link: Patronen Doorbraak Sessie 

Hartelijke groet,

Cécile Schlangen

P.S. Denk je: ‘Dat is allemaal te snel voor ons. Mijn partner wil eerst kennismaken alvorens we zo de diepte in gaan met een Patronen Doorbraak Sessie’? Dan heb ik als start een gratis APK-Relatiesessie via beeldbellen van een half uur. Klik hier voor een Gratis APK-Relatiesessie, dan maken we een belafspraak.

P.P.S. De uitspraak in de aanhef ​is van Eckhart Tolle.

Cécile Schlangen

Geschreven door Cécile Schlangen

18 september 2020

Download gratis
het e-magazine
‘Samen Verder’

met inspirerende artikelen over de liefde en relatietherapie

cover Samen Verder